Plus zupy jest taki że nie użyłam do niej ani krzty chemii w postaci kostek...vegety itp...czysta natura :) w sam raz dla maluszka...i nie tylko :)
SKŁADNIKI
- 4 skrzydełka kurze
- 6 średnich ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 4 plastry selera
- 1 nieduży por
- pół kalafiora
- 2 łyżki oleju
- ziele angielskie
- liść laurowy
- natka pietruszki
- koperek
- sól
- ewentualnie śmietana do zabielenia
Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pokrojony w drobną kosteczkę seler, posiekanego w pół-talarki pora i startą na tarce o grubych okach pietruszkę. Marchewkę zetrzeć na tej samej tarce po czym przesmażyć ją na patelni z dodatkiem oleju. Jak marchewka zmięknie wlać na patelnię chochelkę wywaru zamieszać i całość przelać do garnka.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dorzucić do reszty. Gotować do miękkości ziemniaków. Posolić. Na sam koniec dodać podzielonego na małe różyczki kalafiora oraz posiekaną natkę pietruszki i koperek. Gotować jeszcze 5 minut.
Zupę można zabielić dodatkowo śmietaną jak ktoś lubi białe zupy.
Gotowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz