piątek, 14 września 2012

Zupa kalafiorowa z koperkiem

Prawie wszyscy nakarmieni..wszyscy z wyjątkiem najmłodszego smyka. Specjalnie dla niego ugotowałam zupkę kalafiorową z duża ilością ziemniaków i kalafiora..za którym on wręcz przepada.
Plus zupy jest taki że nie użyłam do niej ani krzty chemii w postaci kostek...vegety itp...czysta natura :) w sam raz dla maluszka...i nie tylko :)

SKŁADNIKI

  • 4 skrzydełka kurze
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 4 plastry selera
  • 1 nieduży por
  • pół kalafiora
  • 2 łyżki oleju 
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól
  • ewentualnie śmietana do zabielenia
Skrzydełka zalać wodą i ugotować wywar. W momencie jak zacznie pojawiać się piana na wywarze zdjąć ją sitkiem lub łyżka cedzakową.
 Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pokrojony w drobną kosteczkę seler, posiekanego w pół-talarki pora i startą na tarce o grubych okach pietruszkę. Marchewkę zetrzeć na tej samej tarce po czym przesmażyć ją na patelni z dodatkiem oleju. Jak marchewka zmięknie wlać na patelnię chochelkę wywaru zamieszać i całość przelać do garnka.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dorzucić do reszty. Gotować do miękkości ziemniaków. Posolić. Na sam koniec dodać podzielonego na małe różyczki kalafiora oraz posiekaną natkę pietruszki i koperek. Gotować jeszcze 5 minut. 
Zupę można zabielić dodatkowo śmietaną jak ktoś lubi białe zupy. 
Gotowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz