Członkowie Bloga

niedziela, 5 maja 2013

Serowa wersja 3 BIT

Dawno nie piekłam ciasta w większym wymiarze, ograniczałam się tylko do ciasteczek które łatwo podzielić..przechować i zaserwować np. dzieciakowi do szkoły..
Wczoraj postanowiłam przełamać ten MARTWY SEZON i zrobiłam coś na podobieństwo 3 Bita zamieniając tam tylko masę budyniowa na gotowana masę serową. Reszta pozostała bez zmian :)
Ciasto wyszło smaczne chociaż jak dla mnie deczko za słodkie a to z powodu zbyt dużej warstwy kajmaku który chciałam do cna wykorzystać w jednym placku. Oczywiście masa serowa z dodatkiem Kawy Inki karmelowej....czy ja kiedyś się wyleczę z tego zboczenia :) ? 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Masa serowa:

  • 500g sera zmielonego przynajmniej 2 razy (może być wiaderkowy)
  • 3 jajka
  • 150g cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki Kawy Inki Karmelowej (opcjonalnie)

Masa śmietanowa:

  • 500ml śmietany kremówki (ja użyłam 36%)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 4 łyżki wody

Dodatkowo:

  • ok 50sztuk herbatników Petitków
  • 400g gotowej masy korówkowej (kajmak)
  • prażone płatki migdałów lub  prażone orzeszki ziemne do dekoracji
  1. Przygotowujemy biszkopt wg przepisu który możecie znaleźć TU , pamiętając aby zachować gramaturę składników opisaną wyżej.  Pieczemy go w prostokątnej formie o wymiarach 22x34cm temperaturze 180'C przez 20 minut.
  2. Ser wymieszać z cukrem, kawą Inką i jajkami -zagotować.
  3. W mleku rozprowadzić budyń i wlać do gotującego się sera. Podgrzewać do momentu aż masa stanie się gęsta.
  4. Gorącą masę od razu możemy wylać na upieczony i ostudzony biszkopt.
  5. Na wierzchu masy serowej wyłożyć warstwę z herbatników, posmarować ją kajmakiem i przyłożyć druga warstwą herbatników.
  6. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, a gdy spęcznieje roztopić powstałą galaretkę w kąpieli wodnej.Ostudzić .
  7. Śmietanę ubić na sztywno, po czym osłodzić cukrem pudrem i na koniec miksowania dodać ostudzoną żelatynę. Zmiksować i wyłożyć na placek.
  8. Ciasto przyozdobić płatkami migdałowymi (wcześniej uprażonymi) lub tak jak ja użyć gotowych nie solonych prażonych orzeszków ziemnych.
  9. Ciasto schłodzić w lodówce..pozostawić je przynajmniej na 5 godzin by masy stężały a herbatniki delikatnie rozmiękły.


sobota, 4 maja 2013

Pożywne ciasteczka musli

Przyszedł długi weekend i czas by coś ugrillować.Niestety nie uraczę was dzisiaj wspaniałymi przepisami na marynaty do mięsa , które moglibyście potem na takim grillowym posiedzeniu upiec tylko przedstawię wam przepis na świetne ciasteczka, które są bardzo pożywne, smaczne i dobrze się przechowują, przez co możecie je upiec raz a potem zabierać ze sobą na piknik czy dłuższy spacer jako sycącą przegryzkę dla swoich maluchów..i dla siebie oczywiście.
Do wypieku używałam gotowej mieszanki musli ale równie dobrze można skomponować ją samemu z płatków jęczmiennych, żytnich czy gryczanych..nawet kukurydziane można dodać..można tez dodać suszone owoce jak rodzynki, morele żurawinę, orzechy i nasiona...dowolność jest nieograniczona.
Ciasteczka robi się w mgnieniu oka..więc to coś w sam raz dla raptusów. Niestety nie pamiętam skąd mam ten przepis ale tak to jest jak się latami zbiera zapiski a potem nie pamięta z jakiego źródła pochodzą. Najważniejsze że przepis jak najbardziej trafiony w moje gusta, no i gusta dzieciaków..przynajmniej tak będę mogła przemycić im trochę błonnika do diety :)

SKŁADNIKI:

  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 1/2 szklanki cukru brązowego (dałam trzcinowy)
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dałam paczuszkę cukru waniliowego -8g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki musli...lub własnoręcznie zrobionej mieszanki)
  • 100g gorzkiej czekolady
  1. Masło ucieramy z cukrem na puch (nie martwcie się jak cukier się nie rozpuści do końca)
  2. Do masy dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy 9cukier waniliowy), dalej ucieramy .
  3. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, soda i solą.Przełączamy mikser na wolne obroty i dodajemy partiami mąkę aż do całkowitego połączenia.
  4. Pod koniec dodajemy musli i pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się ze sobą połączą.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180'C
  6. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.*Dla leniwych (takich jak ja)- wystarczy nałożyć łyżką kupki ciasta na papier byle tylko miały mniej więcej taką samą wielkość...może nie będą idealnie wyglądały ale na pewno zaoszczędzicie trochę czasu i przede wszystkim nie uciapiecie sobie rąk :)
  7. Ciastka pieczemy około 15-20 minut (w zależności od ich wielkości). Muszą nabrać ładnego złocistego koloru. Po upieczeniu będą miękkie ale w miarę stygnięcia nabiorą swojej chrupkości. Przyznam że najlepsze są na drugi dzień..są wtedy bardziej  kruche.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...