SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 mała paczka cukru waniliowego
- szczypta soli
W jednej misce zmiksować: żółtka, proszek d/p, olej, mleko, mąkę i cukier wanilinowy.
W drugiej ubić białka z dodatkiem soli na sztywną pianę.
Pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać.
W między czasie nagrzać gofrownicę natłuszczona olejem.Do tak przygotowanej gofrownicy nalewamy porcję ciasta i smażymy na złoto-brązowy kolor.Każda maszynka piecze inaczej wiec nie podaję czasu pieczenia.Można w trakcie pieczenia monitorować bez obawy stan podpieczenia gofrów.
Od razu widać w którym miejscu moja gofrownica lepiej dopieka |
Bez niczego |
Z bitą śmietaną, bananami i sosem karmelowym |
Z konfiturą z czerwonej porzeczki, bitą śmietaną, świeżą nektarynką, sosem karmelowym i biało-czarną groszkowa posypką |
Doprawdy wyśmienite!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
moje ulubione i to z śmietaną:D
OdpowiedzUsuńa moje to z jakimś kwaśnym dżemem..bitą śmietana i owocami :P
Usuń