Obiecałam na spotkaniu że podam wam przepis na ciasto które
wam przywiozłam..to niniejszym czynię. Przepraszam że tak długo to trwało ale
wiecie przez co kogo który siedzi wiecie gdzie..:)
Dziękuję wam dziewczęta że z takim aplauzem nagrodziłyście mój
wypiek.. chociaż jak teraz to się okaże to zwykłe ciasto..a nie żaden wytrawny
tort. Mimo wszystko jeszcze raz dziękuję za uznanie..
SKŁADNIKI:
Ciasto :
·
1 i ½ kostki margaryny (kostka=250g)
- 2 szklanki cukru kryształu
·
9 łyżek mleka
·
9 jaj
·
4 szklanki mąki pszennej
·
otarta skórka z 2 cytryn
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
·
Sok z 2 cytryn
·
2/3 szklanki przegotowanej letniej wody
Krem:
·
1l śmietany 30%
·
30g kremowego serka (Bieluch)
·
4 łyżeczki żelatyny
·
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
·
Dżem brzoskwiniowy
·
Puszka brzoskwiń (ok.820g)
1.
Margarynę z cukrem i mlekiem rozpuścić na ogniu,
doprowadzić do wrzenia i ostudzić
2.
Do ostudzonej masy dodać otarta skórkę z cytryny,
żółtka i dokładnie wymieszać
3.
Następnie dodać przesianą z proszkiem mąkę i
wymieszać tak by nie było w masie grudek
4.
Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie
ze sobą połączyć
5.
Ciasto przełożyć do formy (37x22cm mierzonych po
spodzie)wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać .
6.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180’C i piec
około 45-50 minut… do suchego patyczka
7.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy , obrócić do
góry dnem i odparować-w ten sposób zniwelujemy ewentualne wybrzuszenia na
cieście i będzie ono bardziej płaskie.
8.
Z wody i soku przygotować poncz.
9.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy 4 zostawić do
dekoracji resztę pokroić w kosteczkę.
10.
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody, a gdy
spęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej i delikatnie ostudzić.
11. Schłodzoną
śmietanę ubić na sztywno, dosłodzić cukrem pudrem ( ja dodałam 4 łyżki ale
można więcej lub mniej wg uznania). Pod koniec dodać kremowy serek i połączyć
go ze śmietaną na wolnych obrotach miksera.
12.
Ostudzony placek przekroić na dwa blaty.
Spodnią część nasączyć połową ponczu,
posmarować dżemem brzoskwiniowym i wysypać równomiernie pokrojona w kostkę
brzoskwinią. Przykryć 2/3 częścią masy śmietanowej i delikatnie położyć na to
drugi blat ciasta.
13.
Ten z kolei nasączamy resztą ponczu i wykładamy
resztę masy śmietanowej. Wygładzamy powierzchnię i za pomocą wykałaczki , noża
czy grubej nici zaznaczamy linię cięcia porcji tak by powstało 24
kostki/porcje.
14.
Na środku każdej porcji układamy kawałek
brzoskwini i dekorujemy listkami świeżej mięty lub melisy.
15.
Przed podaniem schłodzić przynajmniej 4 godziny.