Ciasto na spód:
- 1 szkl mąki
- 1/3 szkl cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 kostki margaryny lub masła
- 400 ml mleka bananowego lub zwykłego
- 2 żółtka
- 1 budyń śmietankowy
- łyżka masła
- *w razie gdybyśmy użyli zwykłego mleka należy dosłodzić budyń 3 łyżkami cukru.
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie Śnieżki
- 4 jędrne banany
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
WYKONANIE:
- Mąkę z cukrem i proszkiem przesiać ,dodać masło i wszystko posiekać .Następnie dodać żółtka i wyrobić ciasto na elastyczną masę .wstawić do lodówki na kilka minut ,w międzyczasie nastawić piekarnik by nagrzał się do temperatury 170°C.
- Ciasto wyjąć z lodówki i podsypując z obydwóch stron mąką rozwałkować na grubość 5 mm. Powstałym krążkiem wyłożyć formę do tarty zostawiając delikatna nadwyżkę ciasta przy rantach formy (zapobiegnie to wpłynięcia brzegów ku dołowi -a po upieczeniu nadwyżkę zawsze można odciąć)
- Na ciasto wykładamy wcześniej wycięty pergamin okrąg o wymiarach zbliżonych do wymiarów foremki i obciążamy go kulkami ceramicznymi, grochem lub jak ja ziarnem ryżu, tak aby ciasto nam za dużo nie wyrosło.
- Wstawiamy ciasto na jakieś 10-15 minut po czym zdejmujemy "obciążenie" i wstawiamy na kolejne 10 minut by ciasto się z wierzchu zrumieniło.
- Na suchej patelni karmelowa karmelizujemy cukier, dodajemy masło i 2 łyżki wody. Mieszamy wszystko by powstał karmelowa sos.Dorzucamy do niego pokrojone na pół a potem wzdłuż banany i podgrzewany je minute w tym sosie obracając je na obydwie strony. Że stawiamy z ognia i wykładamy banany na tarte układając je po okręgu. Pozostałym sosem polewamy banany po wierzchu.
- Mleko bananowe przerwany do garnka zostawiając pół szklanki na rozróżnienie budynku i żółtek .Doprowadzamy do wrzenia a następnie wlewamy miksturę mleczno-jajeczno-budyniową. Mieszamy energicznie by masa zgęstniała a się nie przypaliła.Na koniec dodajemy masło i je rozprowadzamy po budynku. Jeszcze ciepła masę przelewanych na banany i odstawiamy do wystygnięcia.
- Na samym końcu robimy masę śmietanową. Można ją ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i utrwalają w postaci fixu do śmietany ale ja dodałam Śnieżkę bo wiem ze efekt będzie podobny. U bitą śmietanę wykładamy na ostudzony budyń..dna dajemy jej jakiś frywolny kształt (ja zrobiłam okręgi używając grzebienia do dekoracji)
- Ciasto chodzimy przez 2 godziny w lodówce..po czym jest już gotowe do spożycia .