W poszukiwaniu nowości ciasteczkowych natrafiłam na ciasteczka oreo..które bardzo lubię..moje dzieci z resztą też. Ucieszyłam się ze mogę im sama zafundować za o wiele mniejsze pieniążki takie łakocie.
Niestety z braku czasu i dokuczającego Szymona darowałam sobie wykrawanie krążków z ciasta i poszłam na łatwiznę krojąc w plasterki podmrożone wałeczki ..przez co efekt estetyczny nie jest dla mnie zadowalający..ale obiecuję następnym razem się do nich porządnie przyłożyć, tak by wyglądały lepiej niż kupne :)
Ciastka smakują dokładnie tak samo..jedynie jedna partia zrobiła się trochę twardawa, ponieważ o kilka minut za długo przetrzymałam ją w piekarniku...takie ryzyko pieczenia gdy w pokoju obok rozrabia dwóch urwisów.
Masę wzbogaciłam mlekiem w proszku i kilkoma kroplami soku z cytryny, których w tym przepisie nie było..
SKŁADNIKI:
- 70g masła (ja dałam 80g margaryny)
- 1 1/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( ja dodałam opakowanie cukru wanilinowego)
SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 113g miękkiego masła
- 1 3/4 szklanki cukru pudru (dałam tylko 1,5szklanki)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( u mnie cukier wanilinowy)
- ----dodatkowo dodałam szklankę mleka w proszku (pełnego)..dzięki czemu masa była bardziej śmietankowa, oraz przełamałam słodycz sokiem z cytryny (około 1 łyżki)
- W misce mieszamy mąkę, kakao proszek do pieczenia , sodę oraz sól.
- w rondelku rozpuszczamy masło i studzimy. Do chłodnego wsypujemy cukier puder, jajko oraz ekstrakt (cukier wanilinowy) i mieszamy do powstania gładkiej masy .
- Powstałą mieszaninę dodajemy do suchych składników i dokładnie ze sobą łączymy.
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na pół godziny..po tym czasie ciasto wałkuj4emy na grubość 3mm i wykrawamy szklanką ciastka.
- jeżeli nie mamy ochoty lub czasu (jak w moim przypadku) na wykrawanie ciastek musimy przed schłodzeniem utworzyć z ciasta wałeczek i przedłużyć czas chłodzenia do godziny, po tym czasie kroimy ciasto na plastry o grubości ok 4-5mm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 170'C przez około 8minut (wykrawane)..10 minut krojone w plastry.
- Po upieczeniu studzimy na kratce
- Masło na krem do przełożenia miksujemy na puch, następnie dodajemy cukier , wanilię i sól..jeżeli ktoś robi po mojemu to dodaje na tym etapie mleko w proszku i sok z cytryny.
- Mieszaninę mieszamy ze sobą do utworzenia plastycznej masy (trzeba użyć rąk do zagniatania, bo mikser raczej nie da sobie rady.
- Z masy robimy kulkę po czym wkładamy ją między dwa ciastka i dociskamy je do siebie.