Potrawka z kurczaka to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, u mnie to były udka , ale może być to dowolna część kury. Jest świetnym rozwiązaniem na stworzenie szybkiego obiadu. Wyśmienita jako dodatek do ziemniaków, ryżu czy kaszy. U mnie była podana z kaszą pęczak w towarzystwie buraczków w zalewie octowej.
SKŁADNIKI:
- 2 ugotowane udka (np z rosołu)
- 1 duża marchew (może być ugotowana z rosołu)
- 3 kostki warzywne lub
- 1/2 pora
- 4 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki mąki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- koperek świeży lub suszony
- sól, pieprz do smaku
- łyżka oleju
- natka pietruszki ..ja nie dodałam (niestety skończyły mi się zapasy)
- W garnku zagotować rosół lub sporządzić go z kostek warzywnych. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i koperek
- Mięso z udek obrać i dodać do wywaru.
- Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych okach podsmażyć na łyżce oleju i dodać do wywaru..jeżeli została nam z rosołu to kroimy ją w kosteczkę i dodajemy do reszty.
- Pora dobrze opłukać i drobno posiekać
- Całość chwilkę podgotować.
- W osobnym naczyniu rozrobić mąkę ze śmietaną zaparzaną niewielką ilością wywaru..nie może być grudek..zaprawić i zagęścić tym wywar..
- Zagotować całość.Wsypać drobno posiekaną natkę pietruszki ..zamieszać
- Podawać do ziemniaków, ryżu lub wszelkiego rodzaju kasz.
wersja dla MŁODEGO..mniej mięsa..więcej sosu..żadnych dodatków :) |
bardzo lubię:) ja robię z różnymi warzywkami:)
OdpowiedzUsuńJuż wieki takiej potrawki nie zajadałam...
OdpowiedzUsuńpotrawka z buraczkami to moje ulubione połączenie tylko ja wolę z ziemniakami :)
OdpowiedzUsuńWhat's up mates, how is all, and what you desire to say about this paragraph, in my view its in fact amazing in favor of me.
OdpowiedzUsuńMy web-site: healthy diet plans for women
nareszcie jakas potrawka przypominajaca mi smak z dziecinstwa... wiekszosc przepisow co przegladalam byly nijakie, albo oszukane...
OdpowiedzUsuń