Połowę tego co ugotowałam zawekowałam..będzie na później :) |
SKŁADNIKI:
- 500g fasoli "Piękny Jaś"
- 600g kiełbasy podwawelskiej
- 2 duże marchewki
- korzeń pietruszki
- seler
- duża cebula
- por
- przecier pomidorowy
- 3 kostki warzywne
- majeranek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju do podsmażenia kiełbasy i warzyw
- Fasolkę opłukać i namoczyć przez noc w wodzie aby spęczniała
- Drugiego dnia wodę odlać, a fasolę obgotować dwa razy, za każdym razem zmieniając wodę.
- Obgotowaną fasolę zalać wodą tak by nadlewka wody była 1/2 wysokości warstwy fasoli. Wstawić na ogień.
- Do garnka dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i kostki warzywne.
- Marchew, pietruszkę, kawałek selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych okach. Całość podsmażyć na łyżce oleju, a puści sok.
- Podsmażone warzywa zalać łyżką wywaru i całość przełożyć do garnka
- Kiełbasę pokroić w pól-talarki lub w kostkę i wraz z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą dość mocno obsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
- Gdy kiełbasa będzie już dobrze zrumieniona wlewamy na patelnię trochę wywaru i ją deglazujemy by odzyskać jak najwięcej smaku . całość przelewamy do garnka z fasolą dodajemy gałkę muszkatołowa i posiekanego drobno pora.
- Całość gotujemy do momentu aż fasola będzie miękka
- na koniec zaprawiamy przecierem pomidorowym, sola i pieprzem..gdyby przecier był zbyt kwaśny można przełamać jego smak odrobiną cukru.Gotujemy jeszcze chwilkę.
- Aby zachować danie na dłużej, należy przelać gorącą fasolkę do czystych i osuszonych słoików, zamknąć wieczkiem i odstawić do ostudzenia, a gdy będą już zupełnie zimne przełożyć do lodówki. mi udało się przechować je do 2 tygodni bez uszczerbku na ich jakości..nie wiem czy da się dłużej.
No pomysł z filmikeiem jest bardzo fajny :)
OdpowiedzUsuńwiem wiem..sama chwaliłam niedawno koleżankę że miała taki bombowy pomysł..ale są plusy i minusy ..plusem jest to że film zajmuje mało miejsca w poście jednakże jego jakość daje wiele do życzenia..po za tym nad filmikiem trzeba troszkę dłużej posiedzieć żeby zgrać wszystko , dołączyć podpisy i ewentualną ścieżkę dźwiękową..Ale sam w sobie pomysł jest dobry..troszkę różnorodności na blogu musi być ...Pozdrawiam.
Usuńale to jest tłuste
OdpowiedzUsuńNie wiem skąd ten wniosek..wcale nie jest takie tłuste..2 łyżki oleju i tyle co się z kiełbasy wytopi..a wytopiło się niewiele ponieważ kiełbasa była bardzo chuda..więc na prawdę mało tłuszczu jak na taki gar jedzenia.
Usuń