Racuchy na Jogurcie Naturalnym
Wspomnienie Tłustego Czwartku..w sam raz na piątkowe popołudnie
SKŁADNIKI:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 300g jogurtu naturalnego
- 1 jajo
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
DODATKOWO:
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
- Mąkę przesiać z sodą i wsypać do miski
- W osobnym naczyniu wymieszać jogurt z solą, cukrem, rozmąconym jajkiem, Po czym dodać do mąki i dokładnie wyrobić ciasto (ma mieć dość luźną konsystencję).
- Wyłożyć je na wysypaną mąką stolnicę i wałkować na grubość ok. 1/2cm. po czym podzielić placek na pasy, z nich tworzyć romby z których powstaną faworki (ten kształt najlepiej się smaży, ale równie dobrze można wycinać inne kształty.
- Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru. Następnie odsączamy je na ręczniku papierowym i posypujemy obficie cukrem pudrem..Racuchy same w sobie nie są słodkie, dlatego całą słodycz będą zawdzięczać właśnie z pudrowej dekoracji
przepysznie wyglądają :) uwielbiam wszelkie takie smażeńce ;)
OdpowiedzUsuńlubię tego typu pyszności ;)))
OdpowiedzUsuń