Gulasz po mojemu
SKŁADNIKI:
- 1l bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 500g łopatki lub szynki wieprzowej
- 1 papryka czerwona
- 1 duża marchew
- 1 średnia cebula
- 1/4 średniego selera
- biała część pora
- liść laurowy
- ziele angielskie
- koperek (może być suszony)
- natka pietruszki (może być suszona)
- 1łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- sól, pieprz, kilka kropel Magi do smaku
- odrobina oleju do smażenia
- 1/4 margaryny i 2 czubate łyżki mąki na zasmażkę
- W garnku zagotować bulion warzywny z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego.
- Na patelni dobrze rozgrzać odrobinę oleju i zrumienić na nim pokrojone w grubą kostkę mięso.
- W chwili kiedy mięso zacznie nabierać złotawego koloru dodać pokrojoną w kostkę cebule i paprykę. Wszystko razem chwilkę podsmażyć.
- Na koniec wrzucić na patelnię startą na tace o grubych okach marchewkę i seler oraz paprykę w proszku. Dusić wszystko aż marchew puści sok.
- Żeby odzyskać jak najwięcej smaku z patelni wlewamy na nią trochę wywaru i gotujemy wszystko przez chwilkę, po czym przelewamy całość do garnka z wywarem.
- Do wywaru dodajemy posiekany drobno por, natkę pietruszki i koperek. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez pół godziny na wolnym ogniu.
- W międzyczasie robimy zasmażkę 2 albo 3 stopnia (jasnozłotą lub ciemną) OPIS ROBIENIA ZASMAŻKI MACIE TUTAJ
- Kiedy mięso będzie już miękkie doprawiamy całość solą i pieprzem (ew. Magi..moim zdaniem podkręca ona smak sosu)
- Zagęszczamy sos zasmażką i gotujemy go jeszcze przez 5 minut.
Tak przygotowany sos jest pysznym dodatkiem do ziemniaków, kasz jak i kluseczków..jest nie skomplikowany i bardzo smaczny.
Rewelacja! Uwielbiam gulasz!
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek, a u mnie zupa gulaszowa z kminkiem i papryką(kuchnia lidla), pycha:)
OdpowiedzUsuńi znów kolejny talerz pyszności który bym od Ciebie porwała
OdpowiedzUsuńMoim oczom ukazało się wspaniałe danie :) Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń