piątek, 22 lutego 2013

Racuchy na Jogurcie Naturalnym

 Wspomnienie Tłustego Czwartku..w sam raz na piątkowe popołudnie

SKŁADNIKI:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 1 jajo
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
DODATKOWO: 
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania 

  1. Mąkę przesiać z sodą i wsypać do miski
  2. W osobnym naczyniu wymieszać jogurt z solą, cukrem, rozmąconym jajkiem, Po czym dodać do mąki i dokładnie wyrobić ciasto (ma mieć dość luźną konsystencję).
  3. Wyłożyć je na wysypaną mąką stolnicę i wałkować na grubość ok. 1/2cm. po czym podzielić placek na pasy, z nich tworzyć romby z których powstaną faworki (ten kształt najlepiej się smaży, ale równie dobrze można wycinać inne kształty.
  4. Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru. Następnie odsączamy je na ręczniku papierowym i posypujemy obficie cukrem pudrem..Racuchy same w sobie nie są słodkie, dlatego całą słodycz będą zawdzięczać właśnie z pudrowej dekoracji


2 komentarze: