Urozmaiciłam przepis aromatem cytryny..jakoś ostatnio lubię zapach cytrusów, więc czemu nie użyć go w dopieszczeniu ciasta.
Ciasto wyszło troszkę nie foremne, ale miękkie i wilgotne tak jak obiecywała autorka. Przepis w sam raz na ugoszczenie niespodziewanych gości.
Jak najbardziej polecam
SKŁADNIKI:
- 400g jogurtu naturalnego
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 jaja
- 1 opakowanie proszku do pieczenia (ja dałam 2 łyżeczki)
- skórka otarta z 1 cytryny
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta lub kasza manna do obsypania formy
- Jogurt ubić z cukrem, dodać jaja, mąkę z proszkiem i otartą skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Formę do keksa(długa) wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą lub kaszą manną i wlać do niej ciasto
- Piec w temperaturze 180'C przez 45 minut.(do suchego patyczka)
- Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić na kratce
fajne ma różki to ciasto ;)
OdpowiedzUsuńhehe..ma różki...nawet przepuklinę na wierzchu miało..ale odkroiłam tą brzydką część ciasta i dałam małżowi do pracy :)
Usuńa margaryny nie potrzeba?
OdpowiedzUsuńWłaśnie jak je robiłam to samo miałam na myśli..że brakuje tu jakiegoś tłuszczu w skaldzie ( margaryny czy oleju ) ale wszystko w porządku..pomyłki nie ma..to ciasto robi się bez jakiegokolwiek tłuszczu..pomijając oczywiście wysmarowanie foremki..ale zawsze można użyć formy sylikonowej albo wyłożyć ja papierem do pieczenia..Mam w swoich zapiskach przepis na babkę dla odchudzających się..wkrótce postaram się ją zrobić
Usuńpycha
OdpowiedzUsuńHa ha ciasto z różkami i przepukliną..ale wygląda naprawdę smakowicie..
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zwykle suche ciasta;) są najlepsze;))
OdpowiedzUsuńmmm :) uwielbiam wszelkie jogurtowe ciasta - jeść, nie piec bo piec nie umiem ;( ale mam pytanko gdzie można znaleźć przepis na te przepyszne babeczki z Lublin Blogger's Metting :)?
OdpowiedzUsuńhttp://lasuch-na-diecie.blogspot.com/2012/11/muffiny-z-cola-ozdobione-masa.html..tylko zamiast masy pomarańczowej była bita śmietana
UsuńNa pewno wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńPS.
Zapraszam do blogowej zabawy - The Versatile Blogger :)
Dalsze info w notce: http://a-wlasnie-ze-tak.blogspot.com/2013/02/the-versatile-blogger-award.html
Pozdrawiam,
Miss 66
Mmm... Brzmi kusząco, na pewno wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńA tak przy okazji... To chciałabym serdecznie zaprosić na rozdanie kosmetyczne, które odbywa się na moim blogu z darmówkami: http://testowanie-produktow.blogspot.com/2013/01/zimowe-rozdanie-kosmetyczne-na-blogu.html
Pozdrawiam :)
:)wygląda smakowicie, jutro podejmuje próbe upieczenia tego cudeńka:) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńuwielbiam cytrynowe wypieki
OdpowiedzUsuńTo Twoje zdjęci przynajmniej odzwierciedla jakość ciasta, aż się chce wyjąc ten kawałek z monitora i zjeść:) Świetne:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhehe , dziękuję
UsuńNieforemne w którym miejscu...? Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam zapach cytrusów :)
Gin..to co nie foremne, było najpierw zjedzone..ładniejsza reszta została wezwana do pozowania :)
UsuńNieforemność ciasta polegała na tym że z jednej strony (z winy piekarnika) nie urosło tak ładnie jak z drugiej..i tyle :)
Ale wyroslo :)
OdpowiedzUsuńTez byłam zaskoczona..bo na oryginalnym zdjęciu (z przepisu źrudłowego) był o wiele niższy
UsuńA mi wyszedł zakalec😣😣
UsuńChętnie bym zrobiła, ale jaką pojemność ma szklanka?
OdpowiedzUsuńokoło 250ml
Usuńa mi sie zrobił zakalec który dzieciaki nazwały super sernikiem ;D
OdpowiedzUsuńwidzisz jednak z jednego przepisu można zrobić dwa ciasta..babkę i sernik...Mi też nie zawsze wszystko wychodzi, najważniejsze że mimo zakalca znika z talerza, ale wiem że jest ten nerw że jednak nie wyszło tak jak na zdjęciu (ja mam tak samo jak mój wypiek nie przypomina oryginału):)
UsuńJa póki co nie mam szczęscia do ciast jogurtowych, zapiszę ten przepis, może cos wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, w smaku dobre, ale wyszedł zakalec:-( Trzymałam się przepisu, ale wydaje i się, że jest za dużo jogurtu.
OdpowiedzUsuńCiasto robiłam po raz pierwszy..z przepisu od innej blogerki (jest uwzględniona w poście..mi wyszło za pierwszym razem...400g jogurtu to jeden duży kubek..ja z takiej proporcji robiłam i wszystko było ok.
Usuńpyszne :)
OdpowiedzUsuńdodałam mieszankę keksową i rewelacja
wychodzi za pierwszym razem, supwer przepis
kasia
Robiłam 2 razy zawsze wychodzi zakalec ,gdzie tkwi błąd?
OdpowiedzUsuńUpiekłem w smaku rewelacja pyszne tylko w jednej części wyszedł mi zakalec ale tylko na małej części i nie znam przyczyny tego zakalca ale zjadł się w całości było pyszne.Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńUpiekłam, rewelacyjne, pięknie urosło, wilgotne, bez zakalca.
OdpowiedzUsuńwłaśnie piekę,co wyjdzie-oto jest pytanie?dam znać co z tego wyszło.
OdpowiedzUsuńNie wiem czemu mnie to ciasto nie wyszło. Wszystko robiłam według przepisu, piekłam dłużej no bo piekarnik piekarnikowi nierówny, z wierzchu wręcz przypalony, a w środkuodku ciągle był niedopieczony. Zrobię jeszcze raz i zobaczymy może wyjdzie. Jak długo muszę ubijać jogurt z cukrem? Ma zmienić konsystencję?
OdpowiedzUsuńJa ją właśnie piekę zrobiłam też część z kakao oby mi wyszło 🙏😬
OdpowiedzUsuńNiestety mi wyszedł zakalec
OdpowiedzUsuń