Członkowie Bloga

sobota, 2 lutego 2013

Ciasto Jogurtowe - Cytrynowe

 Wczorajszy sernik już prawie zjedzony dlatego trzeba było zrobić coś nowego. Akurat kilka dni temu widziałam u Beatki przepis na jogurtowca...Łatwy w przyrządzeniu i co ważne szybko się go robi...więc to coś w sam raz dla mnie..
Urozmaiciłam przepis  aromatem cytryny..jakoś ostatnio lubię zapach cytrusów, więc czemu nie użyć go w dopieszczeniu ciasta. 
Ciasto wyszło troszkę nie foremne, ale miękkie i wilgotne tak jak obiecywała autorka. Przepis w sam raz na ugoszczenie niespodziewanych gości.
Jak najbardziej polecam


SKŁADNIKI:

  • 400g jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia (ja dałam 2 łyżeczki)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta lub kasza manna do obsypania formy
  1. Jogurt ubić z cukrem, dodać jaja, mąkę z proszkiem i otartą skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.
  2. Formę do keksa(długa) wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą lub kaszą manną i wlać do niej ciasto
  3. Piec w temperaturze 180'C przez 45 minut.(do suchego patyczka)
  4. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić  na kratce




35 komentarzy:

  1. fajne ma różki to ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe..ma różki...nawet przepuklinę na wierzchu miało..ale odkroiłam tą brzydką część ciasta i dałam małżowi do pracy :)

      Usuń
  2. a margaryny nie potrzeba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie jak je robiłam to samo miałam na myśli..że brakuje tu jakiegoś tłuszczu w skaldzie ( margaryny czy oleju ) ale wszystko w porządku..pomyłki nie ma..to ciasto robi się bez jakiegokolwiek tłuszczu..pomijając oczywiście wysmarowanie foremki..ale zawsze można użyć formy sylikonowej albo wyłożyć ja papierem do pieczenia..Mam w swoich zapiskach przepis na babkę dla odchudzających się..wkrótce postaram się ją zrobić

      Usuń
  3. Ha ha ciasto z różkami i przepukliną..ale wygląda naprawdę smakowicie..

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie zwykle suche ciasta;) są najlepsze;))

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm :) uwielbiam wszelkie jogurtowe ciasta - jeść, nie piec bo piec nie umiem ;( ale mam pytanko gdzie można znaleźć przepis na te przepyszne babeczki z Lublin Blogger's Metting :)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://lasuch-na-diecie.blogspot.com/2012/11/muffiny-z-cola-ozdobione-masa.html..tylko zamiast masy pomarańczowej była bita śmietana

      Usuń
  6. Na pewno wypróbuję ten przepis!
    PS.
    Zapraszam do blogowej zabawy - The Versatile Blogger :)
    Dalsze info w notce: http://a-wlasnie-ze-tak.blogspot.com/2013/02/the-versatile-blogger-award.html

    Pozdrawiam,
    Miss 66

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm... Brzmi kusząco, na pewno wypróbuję :D
    A tak przy okazji... To chciałabym serdecznie zaprosić na rozdanie kosmetyczne, które odbywa się na moim blogu z darmówkami: http://testowanie-produktow.blogspot.com/2013/01/zimowe-rozdanie-kosmetyczne-na-blogu.html

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. :)wygląda smakowicie, jutro podejmuje próbe upieczenia tego cudeńka:) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam cytrynowe wypieki

    OdpowiedzUsuń
  10. To Twoje zdjęci przynajmniej odzwierciedla jakość ciasta, aż się chce wyjąc ten kawałek z monitora i zjeść:) Świetne:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Nieforemne w którym miejscu...? Wygląda wspaniale!
    Też uwielbiam zapach cytrusów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin..to co nie foremne, było najpierw zjedzone..ładniejsza reszta została wezwana do pozowania :)
      Nieforemność ciasta polegała na tym że z jednej strony (z winy piekarnika) nie urosło tak ładnie jak z drugiej..i tyle :)

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. Tez byłam zaskoczona..bo na oryginalnym zdjęciu (z przepisu źrudłowego) był o wiele niższy

      Usuń
    2. A mi wyszedł zakalec😣😣

      Usuń
  13. Chętnie bym zrobiła, ale jaką pojemność ma szklanka?

    OdpowiedzUsuń
  14. a mi sie zrobił zakalec który dzieciaki nazwały super sernikiem ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widzisz jednak z jednego przepisu można zrobić dwa ciasta..babkę i sernik...Mi też nie zawsze wszystko wychodzi, najważniejsze że mimo zakalca znika z talerza, ale wiem że jest ten nerw że jednak nie wyszło tak jak na zdjęciu (ja mam tak samo jak mój wypiek nie przypomina oryginału):)

      Usuń
  15. Ja póki co nie mam szczęscia do ciast jogurtowych, zapiszę ten przepis, może cos wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam, w smaku dobre, ale wyszedł zakalec:-( Trzymałam się przepisu, ale wydaje i się, że jest za dużo jogurtu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto robiłam po raz pierwszy..z przepisu od innej blogerki (jest uwzględniona w poście..mi wyszło za pierwszym razem...400g jogurtu to jeden duży kubek..ja z takiej proporcji robiłam i wszystko było ok.

      Usuń
  17. pyszne :)
    dodałam mieszankę keksową i rewelacja
    wychodzi za pierwszym razem, supwer przepis
    kasia

    OdpowiedzUsuń
  18. Robiłam 2 razy zawsze wychodzi zakalec ,gdzie tkwi błąd?

    OdpowiedzUsuń
  19. Upiekłem w smaku rewelacja pyszne tylko w jednej części wyszedł mi zakalec ale tylko na małej części i nie znam przyczyny tego zakalca ale zjadł się w całości było pyszne.Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  20. Upiekłam, rewelacyjne, pięknie urosło, wilgotne, bez zakalca.

    OdpowiedzUsuń
  21. właśnie piekę,co wyjdzie-oto jest pytanie?dam znać co z tego wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie wiem czemu mnie to ciasto nie wyszło. Wszystko robiłam według przepisu, piekłam dłużej no bo piekarnik piekarnikowi nierówny, z wierzchu wręcz przypalony, a w środkuodku ciągle był niedopieczony. Zrobię jeszcze raz i zobaczymy może wyjdzie. Jak długo muszę ubijać jogurt z cukrem? Ma zmienić konsystencję?

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja ją właśnie piekę zrobiłam też część z kakao oby mi wyszło 🙏😬

    OdpowiedzUsuń
  24. Niestety mi wyszedł zakalec

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...