Wyszła.. aczkolwiek delikatnie ją przepiekłam przez co straciła na swojej wilgotności.
W połączeniu z bita śmietaną jest na prawdę wyśmienitym dodatkiem do aromatycznej kawy.
SKŁADNIKI:
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki kawy instant
- 3 duże jaja
- 1 szklanka cukru
- 200g margaryny
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Mleko podgrzać, wsypać kawę i dokładnie ją rozpuścić w mleku. Całość odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Jaja ubić z cukrem na puch. Do masy jajecznej dodajemy bardzo miękką margarynę (można ją delikatnie podgrzać w mikrofali na niskiej mocy) i ucieramy całość do połączenia składników
- Następnie dodajemy chłodną kawę i krótko ucieramy całość.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , przesiewamy i dodajemy partiami do masy delikatnie mieszając całość.
- Tak przyrządzoną masę przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąka lub bułka tartą (może to być tortownica o z kominkiem o śr. 24cm lub duża keksówka )
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180'C przez 40 minut.
Po całkowitym ostudzeniu przekręciłam babkę do góry dnem i udekorowałam ją bitą śmietaną i kakao..na taką porcję poszło mi 500ml śmietany 36% |
Smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda jak z cukierni! :) Na pewno bym taką kupiła :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam smak kawy w wypiekach ;d
OdpowiedzUsuńfajna ta otoczka ze śmietany :)))
OdpowiedzUsuńA to moje dzisiejsze marzenie :) Uwielbiam kawowe wypieki, a Twoje są po prostu wyjątkowo kuszące!
OdpowiedzUsuń