piątek, 22 lutego 2013

Gulasz po mojemu

SKŁADNIKI:

  • 1l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 500g łopatki lub szynki wieprzowej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża marchew
  • 1 średnia cebula
  • 1/4 średniego selera
  • biała część pora
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • koperek (może być suszony)
  • natka pietruszki (może być suszona)
  • 1łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz, kilka kropel Magi do smaku
  • odrobina oleju do smażenia
  • 1/4 margaryny i 2 czubate łyżki mąki na zasmażkę
  1. W garnku zagotować bulion warzywny z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego.
  2. Na patelni dobrze rozgrzać odrobinę oleju i zrumienić na nim pokrojone w grubą kostkę mięso.
  3. W chwili kiedy mięso zacznie nabierać złotawego koloru dodać pokrojoną w kostkę cebule i paprykę. Wszystko razem chwilkę podsmażyć.
  4. Na koniec wrzucić na patelnię startą na tace o grubych okach marchewkę i seler oraz paprykę w proszku. Dusić wszystko aż marchew puści sok.
  5. Żeby odzyskać jak najwięcej smaku z patelni wlewamy na nią trochę wywaru i gotujemy wszystko przez chwilkę, po czym przelewamy całość do garnka z wywarem.
  6. Do wywaru dodajemy posiekany drobno por, natkę pietruszki i koperek. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez pół godziny na wolnym ogniu.
  7. W międzyczasie robimy zasmażkę 2 albo 3 stopnia (jasnozłotą lub ciemną) OPIS ROBIENIA ZASMAŻKI MACIE TUTAJ
  8. Kiedy mięso będzie już miękkie  doprawiamy całość solą i pieprzem (ew. Magi..moim zdaniem podkręca ona smak sosu)
  9. Zagęszczamy sos zasmażką i gotujemy go jeszcze przez 5 minut.
Tak przygotowany sos jest pysznym dodatkiem do ziemniaków, kasz jak i kluseczków..jest nie skomplikowany i bardzo smaczny.

4 komentarze:

  1. Pyszny obiadek, a u mnie zupa gulaszowa z kminkiem i papryką(kuchnia lidla), pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. i znów kolejny talerz pyszności który bym od Ciebie porwała

    OdpowiedzUsuń
  3. Moim oczom ukazało się wspaniałe danie :) Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń