piątek, 22 lutego 2013

Babka Kawowa

  Wypróbowałam przepis z filmiku Kasi na www.mojeciasto.pl .
Wyszła.. aczkolwiek delikatnie ją przepiekłam przez co straciła na swojej wilgotności. 
W połączeniu z bita śmietaną jest na prawdę wyśmienitym dodatkiem do aromatycznej kawy.

SKŁADNIKI:

  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki kawy instant
  • 3 duże jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 200g margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1. Mleko podgrzać, wsypać kawę i dokładnie ją rozpuścić w mleku. Całość odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Jaja ubić z cukrem na puch. Do masy jajecznej dodajemy bardzo miękką margarynę (można ją delikatnie podgrzać w mikrofali na niskiej mocy) i ucieramy całość do połączenia składników
  3. Następnie dodajemy chłodną kawę i krótko ucieramy całość.
  4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , przesiewamy i dodajemy partiami do masy delikatnie mieszając całość.
  5. Tak przyrządzoną masę przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąka lub bułka tartą (może to być tortownica o z kominkiem o śr. 24cm lub duża keksówka )
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180'C przez 40 minut.
Wierzch ciasta możemy udekorować polewa czekoladową, cukrem pudrem lub bitą śmietaną oprószona kakao.

Po całkowitym ostudzeniu przekręciłam babkę do góry dnem i udekorowałam ją bitą śmietaną i kakao..na taką porcję poszło mi 500ml śmietany 36%


5 komentarzy:

  1. Wygląda jak z cukierni! :) Na pewno bym taką kupiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam smak kawy w wypiekach ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna ta otoczka ze śmietany :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. A to moje dzisiejsze marzenie :) Uwielbiam kawowe wypieki, a Twoje są po prostu wyjątkowo kuszące!

    OdpowiedzUsuń