Członkowie Bloga

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Rolada śmietanowa z malinami i musem malinowym

Oj dawno nie piekłam i szczerze mówiąc ciężko mi się do tego ostatnio zabrać...no mam takiego niechcieja że aż to do mnie nie podobne...Gdzieś przez tą przeciągniętą zimę zatraciłam po drodze tą wenę do wypiekania i nałogowego przebywania w kuchni :) Jednak po długich namowach męża zebrałam się w sobie i przyczłapałam do kuchni by upiec coś słodkiego. Mąż mi dał jednak jeden warunek...by ciasto zawierało w swym składzie MALINY...a że mam ich teraz pod dostatkiem dzięki jednemu z kolegów męża ..nie mogłam odmówić.
Zrobiłam delikatną roladę z malinkami w środku i polaną po wierzchu galaretką z musu malinowego..Jakże się aromatycznie i malinowo w kuchni zrobiło...iście wakacyjnie..Spróbujcie sami.

Głupio zrobiłam rysując widelcem wzroki na śmietanowej otoczce rolady, przez to mus (który z resztą za bardzo się zsiadł) nie chciał idealnie pokryć ciasta i efekt końcowy jest taki a nie inny...no cóż.,..człowiek całe życie uczy się na błędach :)

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Masa śmietanowa:

  • 500ml śmietany 30%
  • 150g serka białego typu wiaderkowego (np.niebieski BIELUCH)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru...można dodać więcej jak się lubi bardzo słodkie
  • 1 szklanka malin

Mus malinowy:

  • 1 szklanka malin
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanka wrzątku
  • cukier do smaku 

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli.
  2. Dodawać partiami cukier i ubijać aż się rozpuści.
  3. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, by powstała pianka, po czym dodać ja do ubitych białek i dokładnie wymieszać całość
  4. Mąkę pszenną przesiać z mąka ziemniaczana, dodać do masy i delikatnie połączyć ze sobą
  5. Przełożyć ciasto na szeroka blachę(40x40) wyłożona papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez 15-20 minut.
  6. Po upieczeniu zdjąć papier i jeszcze ciepły biszkopt przełożyć na czysta ściereczkę i zwinąć go w roladę. Zostawić tak do całkowitego ostygnięcia.
  7. 3 łyżeczki żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości wody (jakieś 3 łyżki  chłodnej wody), Spęczniałą rozpuścić w kąpieli wodnej i schłodzić
  8. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder do smaku (można tez dodać wanilii) i serek. Połączyć ze sobą miksując na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodać schłodzona żelatynę i jeszcze chwilkę miksować.
  9. Biszkopt delikatnie rozwinąć i wyłożyć na niego większe pół masy śmietanowej..na to rozrzucić maliny i zwinąć całość w roladę.(Aby uniknąć rozwarstwiania się ciasta trzeba usunąć wierzchnią część biszkopta-da się łatwo zrolować palcami.)
  10. Resztą masy wysmarować roladę z wierzchu.
  11. Łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki wrzątku...ostudzić.
  12. Maliny zmiksować, następnie przetrzeć przez sito a powstały mus osłodzić wg uznania (ja dodałam 1 łyżeczkę cukru)zaprawić wcześniej przygotowaną żelatyną. Tężejącym musem polać ciasto. 

6 komentarzy:

  1. Rolada wygląda niezwykle apetycznie, a widelcowe wzorki dodają jej uroku! Wspaniałe ciasto!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Wiosennie, truskawkowo, kremowo. Super ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Drażnisz moje kubki smakowe, jak zwykle zresztą ;) Ale rolada przepięknie wygląda i na pewno jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja poproszę kawałek, bo kusi niezmiernie!:) a czasem przychodzi taki okres że się nie chce - życzę, aby szybko minął:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pyszności :))) bardzo lubie takie lekkie rolady

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...