Mini szarlotki z owsianą kruszonką
Jakże cudowne doznania może przynieść taka miniaturka ciasta za która przepadają wszyscy (mowa o szarlotce), Co prawda robiłam ją..a raczej "Je" na święta..ale nie wykluczone że jeszcze będę wracać do takiej wariacji i takiej postaci tego wypieku. Z tego co pamiętam z dzieciństwa to każdy z dzieciaków chciał dostać porcję zahaczającą o brzeg ze względu na kruche ciasto ..W wersji mini pełna euforia...porcja z brzegiem dookoła..pyszniej być nie może :)
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kostki masła lub margaryny (kostka=250g)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
Nadzienie:
- 3 jabłka
- 1/2szkl rodzynek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżka kaszy manny lub bułki tartej
- 2-3 łyżki cukru (wg uznania)
Kruszonka:
- 6 łyżek płatków owsianych
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 3 łyżki brązowego cukru
- Z masła, mąki,i cukru pudru zrobić kruszonkę , po czym dodać jajko i zagnieść jak na kruche ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez godzinkę w lodówce
- Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę ,dodać rodzynki, cynamon cukier i bułkę tartą lub kasze mannę (można pominąć ich dodanie gdy jabłka nie są zbyt soczyste)Całość dokładnie wymieszać.
- Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim wgłębienia formy do muffinek.
- Do każdej takiej kieszonki wsypać porcję jabłek..może ona wystawać ponad wgłębienie
- Z płatków owsianych , masła i cukru zrobić kruszonkę i posypać nią każdą mini szarlotkę
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C przez 20-25 minut , do momentu aż kruszonka zacznie się rumienić.
- Wierzch można dla dekoracji obsypać cukrem pudrem
Kruszonka owsiana jest najlepsza na świecie i napewno zdrowsza od tradycyjnej wersji. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis :)
OdpowiedzUsuńkocham szarlotkę, a taka mini wersja jest świetna na wszelkie imprezy, czasem robię jako tartatelki:)
OdpowiedzUsuńchętnie bym sobie porwała taką
OdpowiedzUsuń