Taka uwaga..masy z tej porcji wyszło troszkę za dużo..ale tu nie było żadnego problemu, ponieważ nadwyżkę można przełożyć do pucharków i dodatkowy deser macie gotowy..Mi zostało około szklanki kremu.
Polewa mi troszkę popłynęła..była zbyt ciepła |
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA :
- 1kg serka wiaderkowego (dobrze żeby był dość gęsty)
- 4 czekolady wg uznania(mleczne, gorzkie lub białe),ja dałam takie jakie miałam czyli 1 gorzką, 1 białą i 2 mleczne.
- 200g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 6 łyżeczek żelatyny
- 12 łyżek wody
- 500ml śmietanki 30%
- Upiec biszkopt wg INSTRUKCJI ,ostudzić i przekroić na 3 blaty.
- Ser utrzeć z cukrami
- Żelatynę namoczyć w wodzie
- Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodawać partiami do masy serowej i dokładnie ze sobą połączyć
- Namoczoną żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do masy serowej, zmiksować.
- Śmietanę ubić na sztywno, po czym przełożyć do masy serowej i przy użyciu szpatułki lub łyżki delikatnie je połączyć.
- Jeżeli masa jest zbyt rzadka, wstawić ją na chwile do lodówki, jak nabierze bardziej zwartej konsystencji ponownie ją zmiksować i przełożyć nią blaty biszkoptu, a następnie udekorować wierzch i boki.
- Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
- Wierzch torciku można udekorować zygzakami z polewy czekoladowej, kleksikami bitej śmietany lub wiórkami czekoladowymi.
oj takiego tortu chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńJa na diecie, a Ty mi smaku znowu narobiłaś! :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:) chętnie zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuń