Członkowie Bloga

piątek, 27 lipca 2012

Ciasto budyniowo-brzoskwiniowe z kokosową kruszonką


 Wczoraj zabrakło mi internetu i mimo że napisałam post nie wysłało mi go do bloga..dlatego dodaje go dziś nie zmieniając w nim niczego :)

    
        W związku z kolejnymi związanymi z moją dietą konsultacjami na których dziś byłam nie miałam okazji nic słodkiego pichcić w kuchni..ale fakt posiadania bloga nakręca mnie tak bardzo żeby przynajmniej na początku być wysoce aktywną i co dzień zamieszczać przepis na coś co zrobiłam nie koniecznie dziś lecz jeszcze przed założeniem bloga

Dziś  przedstawię wam Ciasto Budyniowo-Brzoskwiniowe z Kokosową kruszonką.
Zdecydowałam się je zrobić ponieważ jego wykonanie jest dziecinnie proste ..no i miałam otwartą puszkę brzoskwiń :)
Przepis na to cudo znalazłam TU u Mirabelki..jednak nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła czegoś w przepisie..Czasami wynika to z tego że akurat nie mam któregoś ze składników albo mam go zbyt mało..Tak było i tym razem. Zrobiłam po swojemu tylko ciasto kruche na spód..reszty nie odważyłam się modyfikować ponieważ nigdy wcześniej nie robiłam ciasta w tym stylu.
Wyszło pięknie złote..z super chrupiącym kokosem..Jednak jak to za pierwszym razem bywa zbyt wcześnie poddałam go degustacji..odkroiłam kawałeczek jak ciasto było jeszcze ciepłe..I co??? ..budyń mi wypłynął..Nie wiedziałam że trzeba ciasto dobrze schłodzić przed podaniem..Ba, ...może nie tyle "nie wiedziałam" co "nie doczytałam" :)..
Kolejnym razem będę już wiedziała że pośpiech w przypadku ciast z "pieczonym budyniem" jest nie wskazany.

KRUCHY SPÓD:
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 250g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiać dodać miękką margarynę i posiekać nożem. Ja niestety a może stety nie jestem zwolenniczką wyrabiania ciasta na stolnicy dlatego też wszelkie cisto które trzeba zagniatać robię w misce..mi jest przynajmniej wygodnie i bałagan jest mniejszy. 
Kiedy margaryna będzie starannie rozkruszona w mące dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Wylepiamy nim formę (dno i 2/3 brzegów)wyłożoną papierem pergaminowym .Ciasto nakłuć widelcem by nie wyrosło podczas pieczenia. Piec w temperaturze 170'C aż do ze złocenia się ciasta.

MASA BUDYNIOWO-BRZOSKWINIOWA
  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 małe lub 1 duży budyń śmietankowy bez cukru (80g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
Brzoskwinie odsączyć  i pokroić w kostkę , syrop zostawić ..ma go być ok 1 szklanki (jeżeli jest go mniej po prostu możemy uzupełnić go wodą ). Syrop z częścią mleka i cukrem zagotować a w reszcie mleka rozprowadzić budyń i wlać do gotującej się mieszanki. Zagotować ciągle mieszając aż powstanie gesty budyń. Na koniec do ciepłego budyniu dodać masło i dobrze wymieszać do połączenia się składników. Całość wylać na podpieczony spód ciasta..na wierzchu poukładać brzoskwinie.


KOKOSOWA KRUSZONKA
  • 200g wiórków kokosowych
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • cukier wanilinowy
Masło stopić w rondelku dodać cukier i cukier wanilinowy oraz wiórki kokosowe, wlać rozmącone jajka i dokładnie wszystko ze sobą wymieszać. Wyłożyć wszystko na ciasto i piec 180'C przez 20minut aż kokos się zezłoci.

Myślę że ciasto będzie wam równie smakowało co mojej rodzince

1 komentarz:

  1. ciasto wygląda cudnie i pewnie tak smakuje ja uwielbiam budyń i kokosy z racji diety nie spróbuję ale przepis wykorzystam na pewno:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...