Członkowie Bloga

poniedziałek, 10 września 2012

Pierogi Ruskie - farsz

Coś mi się zapierożyło ostatnio...hehe..ale ja zawsze jak robię jakieś inne pierożki to jeżeli mam pozostałości ziemniaków z obiadu robię kilkanaście pierożków ruskich dla Kacpra..to jego ulubione :P.Nie wiem jak wy ale ja zazwyczaj robię farsz na oko..czyli ile czego mam w domu ale przeważnie staram się aby sera było połowę mniej niż ziemniaków..

SKŁADNIKI NA FARSZ

  • 600g ugotowanych ziemniaków
  • 300g sera półtłustego...ja użyłam 2 opakowań BIELUCHA niebieskiego
  • 1 duża cebula
  • 100g masła
  • 1 jajko
Ziemniaki i ser mielimy lub przeciskamy przez praskę...(mojego sera nie trzeba było mielić).
Na patelni rozpuścić masło i wsypać pokrojoną w drobna kosteczkę cebulę. Podsmażamy ją tak aby była delikatnie brązową..niektórzy tylko ja doprowadzają do miękkości ale ja uważam że im bardziej podpieczona cebula tym więcej daje ona smaku pierogom...oczywiście rozsądnie ją podpalamy...żeby nikogo nie kusiło całkowicie ją spalić, bo wtedy uzyska całkowicie odmienny efekt :P.
Ziemniaki i ser przełożyć do dużego naczynia, dodać jajko i ostudzoną cebule wraz z tłuszczem. Doprawić sola i pieprzem. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Gotowy farsz można włożyć do lodówki na kilka godzin aby był bardziej zwarty.
Ciasto na pierogi jest TU , więc jeżeli ktoś nie wie jakie są moje proporcje może skorzystać. Tam  jest przepis z 1kg mąki ale można go odpowiednio zmniejszyć, przy czym może dodać jajko ale to nie jest obowiązkowe, Ja dodaję zawsze z tego względu że ciasto jest bardziej zwarte .

2 komentarze:

  1. Ja do takiego farszu dodaję odrobinę suszonej mięty - polecam, pierożki wychodzą pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem że jest wielu smakoszy miętowych pierożków..moja mama je uwielbia..Ja niestety nie bardzo...ale na specjalne życzenie jakby ktoś chciał mogę dodać nawet świeżej mięty..mam w ogródeczku wielki krzak..więc nie ma problemu..
      Dzięki za wpis, Pozdrawiam

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...