Członkowie Bloga

poniedziałek, 10 września 2012

Ciasto Bananowo- Czekoladowe

Ostatnio będąc na zakupach przechodziłam przez alejkę z wszelkimi dodatkami do ciast...i na półce Dr.Oetkera  natknęłam się na smakowe budynie...szczerze mówiąc dawno nie widziałam takowych w sklepie dlatego od razu zakupiłam  bananowe..malinowe i na dokładkę dołożyłam czekoladowe. Miałam nadzieję że zrobię je dzieciom na szybki deser..jednak budynie nie doczekały się pierwotnego przeznaczenia. W sobotę dopadło mnie przeogromne pragnienie zrobienia czegoś nowego..dodatkowo była okazja upiec coś z czym mogłabym pojechać w odwiedziny do mamy..Otwierając szafkę z moimi skarbami pierwsze w oczy rzuciły mi się właśnie te budynie ..Decyzja była szybka...wykonałam tylko telefon do męża aby w drodze powrotnej z pracy zakupił mi kilka bananów i tak oto powstało ciasto bananowo-czekoladowe. jest to ciasto kruche w połączeniu z owocami (w tym przypadku Bananami),budyniem i pianka z białek...którą w tym przypadku schrzaniłam...bo zamiast sypkie delikatnie wmieszać w pianę...ja z rozpędu wrzuciłam je do miksera przez co piana deko opadła i prawie nie wyrosła.Może kakao w białku go za bardzo obciąża ..no nie wiem..tak czy inaczej jeżeli ktoś chce, pianę z białek może zrobić bez kakao..przynajmniej ładniej wyrośnie..jedynie co na tym nieznacznie ucierpi to efekt wizualny :P

CIASTO KRUCHE

  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 margaryna
Mąkę z proszkiem przesiać, wymieszać z cukrem pudrem.W tej mieszaninie posiekać margarynę. Pod koniec dodać żółtka i zagnieść plastyczne ciasto.Podzielić go na dwie części. Pierwszą (3/5 całości) rozwałkować i wyłożyć dno blaszki oraz boki.Resztę cista zamrozić.

MASA CZEKOLADOWA

  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń czekoladowy
  • czubata łyżka kakao
  • 25g margaryny
  • 3 banany
Szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozrobić budyń z kakao.Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Zdjąć z ognia dodać margarynę.Energicznie mieszać aż do połączenia się składników.Całość wylać na kruche ciasto.Banany obrać i pokroić na połowy tak aby powstały z jednego banana 4 półwalce , po czym ułożyć je po 3 sztuki w 4 rzędach w czekoladowym budyniu.

BUDYŃ BANANOWY

  • 2 budynie bananowe
  • 3 szklanki mleka
  • 50g margaryny
Gotujemy budyń  w ten sam sposób co czekoladowy..po czym wylewamy go na banany,rozprowadzając go po całości ciasta.

PIANA KAKAOWA

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1czubata łyżka kakao
  • szczypta soli
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno, po czym dodać cukier i nadal ubijać aż do jego rozpuszczenia.Pod koniec do białek przesiać mąkę z kakao..delikatnie wymieszać.Wyłożyć na budyń bananowy.
 Na wierzch zetrzeć resztę zamrożone wcześniej ciasto.Piec ok 45 minut w temp 180'C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140'C i piec jeszcze 15 minut.

 Gotowy placek posypać cukrem pudrem.

Po degustacji moja Mama stwierdziła że dobre..tyle że nie da się go zjeść zbyt dużo bo jest bardzo słodki..następnym razem dodam o połowę mniej cukru do budyniu..przynajmniej tego bananowego :P

1 komentarz:

  1. oj to musi być pyszne - zapisuję do ulubionych i na pewno wypróbuję - a z cukrem to faktycznie sporo go bo przecież banany są też bardzo słodkie
    bardzo oryginalny przepis

    pozdrawiam Jagienka!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...