Członkowie Bloga

poniedziałek, 10 września 2012

Ślimaczki i rogaliki cynamonowe

Ogólnie jestem fanką cynamonu..uwielbiam go w szarlotce, w połączeniu z ryżem i serem..ja sama w moim dietetycznym menu używam go prawie do wszystkich nabiałowych produktów..Robię z serkiem na kolację...i dodaję do płatków owsianych na wodzie ze śliwka i jogurtem/kefirem..Podobno sam cynamon pomaga w odchudzaniu...tak słyszałam..ale w moim wypadku to chyba wziął sobie wieczny urlop :P
Dawno temu jak buszowałam po necie i cieszyłam oko pięknymi wypiekami innych dziewczyn natrafiłam na te bułeczki..Można je spotkać pod różnymi postaciami..w kształcie rogalików..ślimaczków...a nawet placka drożdżowego do rwania...Wszystko jednak się opiera na dwóch składnikach...cieście drożdżowym i masie cynamonowej..Sposób podania jest mało istotny ...bo nie ważne co z tego uformujesz..i tak pachnie i smakuje fantastycznie.
Jednak żeby bułeczki zachowały dłużej swą świeżość trzeba je zamknąć w jakiejś torebce foliowej..czego zapomniałam zrobić, dlatego też na drugi dzień były lekko "tępe"..Mimo to moje małe łobuzy i tak po nie sięgają...dziś starszy nawet nie chciał typowego śniadania tylko poprosił o tą właśnie bułeczkę.
Przepis zaczerpnęłam od SŁODKIEJ BABECZKI  
Zrobiłam je w dwóch formach...coś na kształt ślimaczków :) i rogaliki

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 35g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 100g stopionego masła (ja dałam olej)
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • ewentualnie mleko lub roztrzepane jajo do posmarowania
Mąkę przesiać, na środku zrobić dołek , do którego pokruszyć drożdże. Zasypać je 3 łyżkami cukru, i zalać połową ciepłego mleka.Widelcem zagarnąć do mieszaniny trochę mąkę aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.Jak zaczyn wyrośnie dodać resztę składników i wyrabiać gładkie ciasto do momentu aż zacznie nam ładnie odklejać się od ręki..Ciasto przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swa objętość.Międzyczasie robimy masę cynamonową

SKŁADNIKI NA MASĘ CYNAMONOWĄ

  • 1/2 szklanki cukru
  • 50g masła
  • 2-3 łyżeczki cynamonu.
Masło stopić w małym rondelku Dodać cukier i cynamon , po czym dobrze wszystko wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ponownie zagniatamy. Dzielimy na dwie części i wałkujemy..
Jeżeli chcemy zrobić ślimaczki , placek musi przybrać kształt prostokąta.Smarujemy go masą cynamonową i zwijamy jak roladę.Tniemy go na plastry (z jednej rolady powinno wyjść około 12 kawałków)i układamy na papierze pergaminowym rozcięciem do dołu.
Jednak gdy chcemy zrobić rogaliki..najłatwiej rozwałkować ciasto w okrągły placek. posmarować masą środek i pociąć nożem lub radełkiem tak jak pizzę na 12 części  i zwijać rogale zaczynając od szerszej części ciasta.

Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 15 minut po czym smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180'C przez 15-20 minut..czas zależy od wielkości bułeczek.

Upieczone bułki studzimy na kratce..Po wystudzeniu przechowujemy w szczelnym pojemniku.

6 komentarzy:

  1. Bułeczki wyglądają cudnie i bardzo cynamonowo :-) Muszę koniecznie zrobić :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. boskie, wyglądają cudnie a smakują jeszcze lepiej, dziękuję za super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. a dzis zrobilam chalke z tego przepisu boskaaaaaaaaaaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Po pierwsze: dobry przepis. Bardzo, bardzo dobry (właśnie przegryzam rogala) :)

    Po drugie: pozwoliłam sobie zalinkować Twój przepis na moim blogu, mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wydaje mi się, że podany przez Ciebie sposób jest świetny, z chęcią go wypróbuje w najbliższym czasie. Wcześniej robiłam tylko takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ też dobre, ale warto w końcu spróbować czegoś nowego. Dzięki za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...