Członkowie Bloga

poniedziałek, 10 września 2012

Najlepsze gofry na świecie

W niedzielę cała rodzinka wstała bardzo wcześnie bo przed 7. Mąż ze starszym synem poszedł na mszę do kościoła a ja w tym czasie pakowałam rzeczy na trening, robiłam wyprowiantowanie i zaopatrzyłam Szymka w rzeczy pierwszej pomocy (czyt. pieluchy, chusteczki i ubranie na zmianę)..Naszykowałam ciasto do mamy..chociaż ona zawsze ma coś upieczonego(tak było i tym razem), ale chciałam ich poczęstować swoimi wypiekami.Do tego musiałam się sama "wypindrzyć" i zorganizować śniadanie dla chłopaków.Wymyśliłam że zrobię gofry. Kacper lubi je z cukrem pudrem albo z dżemem..natomiast mojemu mężczyźnie zrobiłam wersję z bitą śmietaną owocami i polewą. Z owocami nie poszalałam bo miałam na stanie tylko banana i kilka małych nektarynek..a nie opłacało mi się otwierać puszki z brzoskwiniami czy ananasem aby udekorować kilka sztuk gofrów.
Sam przepis znalazłam na POZYTYWNEJ KUCHNI..Jest chyba najlepszym jakie stosowałam. Niby wskazaniem do chrupkości gofra jest posiadanie gofrownicy o minimum 1000W mocy, ale ja na swoim "tanim zdechlaczku" 700W tez dałam radę uzyskać pożądany efekt..co prawda tani model nie dopieka we wszystkich miejscach identycznie..ale jak się przytrzyma ciasto dłużej w gofrownicy wychodzi ok...Ci co maja firmowe lepsze jakościowo maszyny mają problem z głowy.

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 mała paczka cukru waniliowego
  • szczypta soli


W jednej misce zmiksować: żółtka, proszek d/p, olej, mleko, mąkę i cukier wanilinowy.
W drugiej ubić białka z dodatkiem soli na sztywną pianę.
Pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać.
W między czasie nagrzać gofrownicę natłuszczona olejem.Do tak przygotowanej gofrownicy nalewamy porcję ciasta i smażymy na złoto-brązowy kolor.Każda maszynka piecze inaczej wiec nie podaję czasu pieczenia.Można w trakcie pieczenia monitorować bez obawy stan podpieczenia gofrów.
Od razu widać w którym miejscu moja gofrownica lepiej dopieka
Gotowe studzimy w pozycji pionowej na kratce ..Gwarantuje to że przez dłuższy czas gofry będą chrupiące i tak szybko nie zmiękną.
Bez niczego
Z bitą śmietaną, bananami i sosem karmelowym
Z konfiturą z czerwonej porzeczki, bitą śmietaną, świeżą nektarynką, sosem karmelowym i biało-czarną groszkowa posypką
Podawać je można na wiele sposobów..z cukrem pudrem, z dżemem, z budyniem, z bitą śmietaną i owocami.

3 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...