Członkowie Bloga

piątek, 14 września 2012

Ciasto drożdżowe z rodzynkami z serową nutą i słodkim wnetrzem

Moja mama robi najlepsze drożdżówki pod słońcem...są takie puszyste i długo utrzymują świeżość.
Rozochocona wyrobem bułeczek cynamonowych postanowiłam zrobić drożdżówki tym razem z najlepszego przepisu mojej mamy.
Zrobiłam z 1kg mąki...bo też takie proporcje były w recepturze...ale też dlatego, że nie mogłam się zdecydować czy zrobić drożdżówki, placek drożdżowy czy też tzw stokrotkę , którą obiecałam Kacprowi..Skoro nie potrafiłam się zdecydować co zrobić ...zrobiłam wszystkiego po trochu. Ciasto podzieliłam na 2 części gdzie z jednej zrobiłam roladę ..a druga część podzieliłam  na pół i zrobiłam rogaliki i obiecaną stokrotkę..chociaż w moim wykonaniu wyszedł jakiś chaber :P
Teraz pokażę wam jak zrobiłam ciasto drożdżowe...które robi się jak roladę z serem ale jak rolada nie wygląda. Ma delikatny posmak sera ale nie jest on widoczny.Samo ciasto nie należy do najsłodszych dlatego jego słodkość podniosłam dodając do jej środka trochę marmolady. Zobaczcie sami jak to wygląda:)

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE

  • 1kg mąki
  • 50g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2l letniego mleka
  • 1/2 kostki margaryny stopionej i ostudzonej
  • 3 jaja
  • paczuszka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
Mąkę przesiać do dużej miski. Na środku zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże zasypać je połowa cukru i zalać ok 1/2 szklanki ciepłego mleka. Zagarnąć trochę mąki tak aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn podwoi swą objętość dodać resztę składników i dokładnie wyrobić ciasto aż ładnie zacznie odchodzić od ścianek miski i od dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i wstawiamy do ciepłego miejsca żeby wyrosło.
 Kiedy podwoi swą objętość przekładamy je na stolnicę i ponownie zagniatamy. Jak pisałam wcześniej ja robiłam wszystko na raz..ale z tej ilości ciasta spokojnie wyjdą 2 rolady drożdżowe.

SKŁADNIKI NA NADZIENIE

  • 150g mielonego sera ( u mnie jak zwykle opakowanie niebieskiego Bielucha )
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 garście rodzynek..ja miałam na prawdę duże okazy..wydłubane z zakupionej w Tesco mieszance bakaliowej na wagę
  • marmolada wieloowocowa (twarda)
  • roztrzepane jajo do posmarowania
Placek drożdżowy rozwałkować w duży prostokąt...posmarować  cienko serkiem wymieszanym z cukrami.Na jednym z dłuższych końców placka (tym od którego będziemy zaczynać zawijanie) ułożyć pasek z marmolady..a na resztę placka wysypać rodzynki. Całość zwinąć w roladę zaczynając od strony gdzie jest marmolada. 
Gotową przełożyć do długiej keksówki (35x11x7,5cm) wysmarowanej margaryną..(ja użyłam oleju i tez było ok). 
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia..Przed samym pieczeniem wysmarować roztrzepanym jajkiem..można dodatkowo posypać makiem lub kruszonką..u mnie było tylko jajo :P
Piec około 30-40 minut w temp. 180'C...Po upieczeniu ostrożnie wyjąć z foremki i ułożyć do góry  dnem w celu odparowania i ostudzenia..po kilku minutach ponownie przełożyć.
Najlepiej kroić go jak jest dobrze ostudzony ponieważ jeszcze ciepły będzie się kruszył .

2 komentarze:

  1. Skorzystałam z przepisu na ciasto - bez nadzienia, bo chciałam tradycyjnie, ale było pysznie :). Dziękuję i pozdrawiam serdecznie, Edyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że ci smakowało..Również pozdrawiam :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...