Członkowie Bloga

piątek, 4 stycznia 2013

Szampańska Babka z żurawiną

W końcu pokończyły mi się słodkości robione na święta..teraz przynajmniej nie żałuje że zrobiłam tak mało...bo w przeciwnym razie mąż by do Wielkanocy musiał je wyjadać.
Dziś zrobiłam babkę którą pamiętam że mojemu tacie zawsze wychodziła...Co prawda on do wypieków mało się rwał...ale już jak coś ukręcił to zawsze mu wyrosło i przecudnie smakowało.
Po spędzonym w domu Sylwestrze w towarzystwie tylko małżonka i dzieci zostało mi trochę szampana (wina musującego)..bo jak to u nas zazwyczaj bywa na pierwszy ogień idzie PIKOLO..a potem dopiero alkoholowe bąbelki..a tych niestety nie daliśmy rady "obalić" we dwoje..Zostało większe pół butelki i po prostu szkoda było mi je wylewać więc zrobiłam babeczkę na szampanie.Dla urozmaicenia podstawowego przepisu dałam garść suszonej żurawiny...być może nie potrzebnie..bo tylko utrudniała ona krojenie babki.Ciasto podczas pieczenia rozsiewa po mieszkaniu przyjemny drożdżowy aromat..jest pulchne ..leciutkie i pyszne..można nawet powiedzieć że smakuje jak wykwintna drożdżówka. Polecam każdemu kto posiada w zapasach niedopitego szampana czy wino...ja do Babki dodałam wytrawnego szampana ..ale można użyć jaki ma się tylko pod ręką :P


SKŁADNIKI:

  • 4 jaja
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki szampana lub białego wina
  • 10g proszku do pieczenia (około 1,5 łyżeczki)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • tłuszcz i bułka tarta do formy 
  • garść żurawiny

  1. Oddzielić białka od żółtek
  2. Żółtka utrzeć z cukrami, dodać szampana, olej a pod koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. W drugim naczyniu ubić białka na sztywno, po czym dodać je do masy i delikatnie wymieszać.
  4. Na koniec dodać żurawinę oprószoną mąką i wmieszać ją w ciasto.ja zapomniałam tego zrobić i musiałam posypać nią po wierzchu..(nawet niektóre podczas pieczenia wchłonęły się w głąb ciasta 
  5. Ciasto przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą dużej formy keksowej,  piec w temperaturze 180'C przez.60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upiekło się w środku..w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia. 
  6. Po upieczeniu wyjąć z formy i odparować na kratce lub położyć ciasto do góry dnem
  7. Ostudzone ciasto można udekorować lukrem lub cukrem pudrem...ale nie wiem czy doczeka tego momentu ponieważ jeszcze ciepłe zniknie z talerza :) 




 


10 komentarzy:

  1. Trochę poskąpiłaś tej żurawiny :)))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na jedno to dobrze..bo szczerze mówiąc tylko przeszkadzała w krojeniu...ale na zdjęciach są pierwsze 4 kromki więc czym dalej w babę..tym więcej żurawiny :p

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja mam jeszcze trochę niezużytych zapasów wina wytrawnego i półwytrawnego które dostałam w prezencie a za którym raczej nie przepadam..Teraz wiem co z nim będę robiła.

      Usuń
  3. Kiedyś robiłam taką, ale niezbyt mi smakowała.Może kwestia użytego szampana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak..nie każdemu może ona przypaść do gustu..może to kwestia drożdżowego posmaku..a może czegoś innego.
      Mnie osobiście smakuje..jedyne co mi w niej przeszkadza to barwa ciasta..nie jest takie żółciutkie jak w innych białych babkach..tylko szarawo-zółte..ale do końca nie wiem czy to wina WINA..czy może mąki.

      Usuń
  4. Bardzo fajny pomysł, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli zdecydujesz się zrobić..daj znać jak ci smakował :P

      Usuń
  5. Na Twoje ciasta napatrzeć się nie mogę, tak przepysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Dzięki wielkie..staram się jak mogę :)ale czasami różnie to wychodzi. pozdrawiam :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...