Członkowie Bloga

wtorek, 25 grudnia 2012

Ciasteczka Oreo...

W te święta..jak nigdy kierowałam się myślą : "Więcej ciasteczek...mniej ciast"...Z ciastami jest tak że trzeba je przechowywać w lodówce żeby się nie rozpłynęły albo nie daj Boże popsuły..dlatego w tym roku będzie więcej ciasteczek które będę mogła schować do pudełka...a mam takie prześliczne po belgijskich smakołykach które Szymek dostał na Mikołaja od swego Chrzestnego w prezencie..Chrzestny nawet nie wiedział że i mnie przy okazji tym podarunkiem zrobił radochę..Ja uwielbiam takie bibeloty i pewnie jakbym miała portfel bez dna i hektar wolnej przestrzeni w domu to bym go zapełniła pudełkami, pudełeczkami, dozownikami i innymi gadżetami kuchennymi (i nie tylko kuchennymi).
W poszukiwaniu nowości ciasteczkowych natrafiłam na ciasteczka oreo..które bardzo lubię..moje dzieci z resztą też. Ucieszyłam się ze mogę im sama zafundować za o wiele mniejsze pieniążki takie łakocie.
Niestety z braku czasu i dokuczającego Szymona darowałam sobie wykrawanie krążków z ciasta i poszłam na łatwiznę krojąc w plasterki podmrożone wałeczki ..przez co efekt estetyczny nie jest dla mnie zadowalający..ale obiecuję następnym razem się do nich porządnie przyłożyć, tak by wyglądały lepiej niż kupne :)
Ciastka smakują dokładnie tak samo..jedynie jedna partia zrobiła się trochę twardawa, ponieważ o kilka minut za długo przetrzymałam ją w piekarniku...takie ryzyko pieczenia gdy w pokoju obok rozrabia dwóch urwisów.
Masę wzbogaciłam mlekiem w proszku i kilkoma kroplami soku z cytryny, których w tym przepisie nie było..

SKŁADNIKI:

  • 70g masła (ja dałam 80g margaryny)
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( ja dodałam opakowanie cukru wanilinowego)


SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 113g  miękkiego masła
  • 1 3/4 szklanki cukru pudru (dałam tylko 1,5szklanki)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( u mnie cukier wanilinowy)
  • ----dodatkowo dodałam szklankę mleka w proszku (pełnego)..dzięki czemu masa była bardziej śmietankowa, oraz przełamałam słodycz sokiem z cytryny (około 1 łyżki)
  1. W misce mieszamy mąkę, kakao proszek do pieczenia , sodę oraz sól.
  2. w rondelku rozpuszczamy masło i studzimy. Do chłodnego wsypujemy cukier puder, jajko oraz ekstrakt (cukier wanilinowy) i mieszamy do powstania gładkiej masy .
  3. Powstałą mieszaninę dodajemy do suchych składników i dokładnie ze sobą łączymy.
  4. Ciasto zawijamy w folię spożywczą  i wkładamy do zamrażalki na pół godziny..po tym czasie ciasto wałkuj4emy na grubość 3mm i wykrawamy szklanką ciastka.
  5. jeżeli nie mamy ochoty lub czasu (jak w moim przypadku) na wykrawanie ciastek musimy przed schłodzeniem utworzyć z ciasta wałeczek i przedłużyć czas chłodzenia do godziny, po tym czasie kroimy ciasto na plastry o grubości ok 4-5mm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy w temperaturze 170'C przez około 8minut (wykrawane)..10 minut krojone w plastry.
  7. Po upieczeniu studzimy na kratce
  8. Masło na krem do przełożenia miksujemy na puch, następnie dodajemy cukier , wanilię i sól..jeżeli ktoś robi po mojemu to dodaje na tym etapie mleko w proszku i sok z cytryny.
  9. Mieszaninę mieszamy ze sobą do utworzenia plastycznej masy (trzeba użyć rąk do zagniatania, bo mikser raczej nie da sobie rady.
  10. Z masy robimy kulkę po czym wkładamy ją między dwa ciastka i dociskamy je do siebie.









6 komentarzy:

  1. te domowe na pewno są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe wypieki :) Wszystko bym zjadła :) Na pewno skorzystam z Twoich przepisów na smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, jakie pysznosci;)
    obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, właśnie robiłam te ciasteczka, ale ciasto mi się nie udało, po wyciągnięciu z zamrażarki rozlatywało się, aby je połączyć musiałam dodać troche śmietany.Dlaczego tak się stało ? składniki mi się połączyły.
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
  5. Justynko..przyznaję że ciasto ze względu na dużą ilość kakao jest dość suche..Tak jak ty miałam ten sam problem..udało mi się go zniwelować dłuższym wyrabianiem ciasta.
    Przed składnikami podałam adres źródłowy więc możesz do niego zaglądanąć, byc może cos źle opisałam

    OdpowiedzUsuń
  6. ojj. ja poproszę!:) Spróbuję własnych sił.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...