Członkowie Bloga

piątek, 3 sierpnia 2012

Karmelowy sernik z niespodzianką


 Teraz pora na coś słodkiego do kawy :)..Długo myślałam co tu zrobić aż w końcu wpadłam na pomysł żeby zmontować serniczek..ale taki inny niż wszystkie.Będąc na diecie odkryłam smak kawy Inki Karmelowej. Był czas że namiętnie ją piłam z dodatkiem mleka i ogromem słodziku :) zamiast normalnej kawy..Teraz postanowiłam zrobić z nią sernik :)Dodatkowo wykorzystałam toffi które mnie skusiły w sklepie. Wyszło lepiej niż się spodziewałam.

SKŁADNIKI  NA KRUCHE CIASTO

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250g margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao (do posypania ciasta)
 
Margarynę posiekać w mące przesianej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia
Dodać żółtka oraz śmietanę i zarobić gładkie ciasto
 Gotową kulkę włożyć do lodówki na około pół godziny, a jej część (ok. 1/4 całości) odłożyć do zamrażalnika aby stężała. Będzie potem potrzebna
Po tym czasie rozwałkować placek i wyłożyć na pergamin do blaszki oblepiając boki. Po wierzchu ciasto posypać kakao.

 SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ 

  • 1kg sera mielonego (ja użyłam chudego firmy Emilki..można go kupić w Tesco)
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe po 40g (ja dałam waniliowe)
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 czubatych łyżeczek Kawy Inki Karmelowej
  • 15 dag cukierków toffi..mogą to być również krówki  
    

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym  na gładką masę

Jak będzie już puszyste i podwoi swą objętość dodajemy kolejno..ser..mleko i olej

Pod koniec dodajemy sypkie budynie i kawę inkę.Jeszcze chwilkę miksujemy aż wszystko dokładnie się połączy.
 Całość wylewamy na surowe ciasto kruche. Cukierki kroimy na mniejsze części i wrzucamy do ciasta. całość pieczemy około 1 godziny w piekarniku w temp. 170'C

SKŁADNIKI NA PIANKĘ   

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno..potem partiami dodawać cukier. Wszystko miksować aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.

Gotową piankę wyłożyć delikatnie na gorący sernik.

 Na wierzch zetrzeć resztę ciasta i ponownie wstawić do piekarnika na jakieś 20 minut do tej samej temperatury (170'C). 

  Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140'C i przy uchylonych drzwiczkach piec jeszcze kolejne 10 minut

.Na koniec wyjąć z piekarnika i wystudzić nie wyjmując ciasta z formy.


Ja niestety nie mam szczęścia do tego aby pianka wyszła mi idealnie..jak zwykle mi opadła..ale się nie martwię bo i tak pyszne wyszło..a kto nie widział jak wyjmowałam je z piekarnika powie że taka właśnie ma być :P
Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem dla dekoracji. 

 

 
 

1 komentarz:

  1. Anetka wykończysz mnie!! AAA!! wszystko bym zjadła!!! - Madziunia

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...