Członkowie Bloga

środa, 8 sierpnia 2012

Łopatka wieprzowa na szybko.

To danie jest pomysłem podrzuconym mi przez Madziunię ..która serdecznie pozdrawiam. nie wiem czy sama to wymyśliła czy ktoś się z nią tym pomysłem podzielił....nie ważne..Ja dziękuje jej za to że podzieliła się nim ze mną.
 Przepis jest super łatwy..i nie wymaga spędzenia w kuchni połowy dnia. Potrzebne jest nam tylko mięso..jakiś sos (z pakietu) i naczynie żaroodporne lub rękaw do pieczenia. Byłam sceptyczna jeżeli chodzi o takie gotowe sosy..nigdy ich nie używałam..ale tym razem skusiłam się aby wypróbować je z mięskiem.
Szczerze mówiąc robię to mięsko po raz drugi..za pierwszym razem była to karkóweczka i wyszła super krucha i delikatna..mąż był zachwycony...dlatego dziś robię ją ponownie. Nakupiłam trochę łopatki w dobrej cenie ..po porcjowałam ją na trzydniowe "tłuszczówkowe"racje dietowe..a co mi zostało dziś mąż na kolację zajadać będzie.:)...w sumie zrobię mu taka po rocznicową ucztę (wczoraj stuknęło nam 8 lat pożycia małżeńskiego )

SKŁADNIKI

  • 500g łopatki wieprzowej lub karczku
  • 1 opakowanie sosu ( ja użyłam paprykowo-pomidorowy z Amino ale można dodać myśliwski,pieczarkowy, grzybowy lub pieczeniowy..jaki lubimy)
  • pół szklanki wody
Mięso kroimy w plastry o grubości około 1-1.5cm. Każdy plasterek nacieramy sypkim sosemi wkładamy na noc do lodówki. 
W dniu pieczenia wkładamy mięso do rękawa lub naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą. Przykrywamy. 
Pieczemy 50-60 minut w piekarniku ustawionym na 200'C.
Przy tak małych porcjach mięsa bardziej sprawdza się użycie rękawa..po pierwsze jest szczelniejszy przez co mięsko nie robi się suche, a po drugie po skonsumowaniu nie zostaje nam nic przypalonego do mycia :P
(propozycja podania)
 Podawać z surówką i ziemniakami
A jednak się przełamał i tym razem poszło ze smakiem :)

2 komentarze:

  1. super, szybki przepis :) Kiedy mój luby przyniósł do domu łopatkę - kompletnie nie miałam pojęcia co by tu zrobić i trafiłam na Twój pomysł ;) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Łopatka wieprzowa na szybko, a mięso trzeba wstawić na noc do lodówki. Brawa.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...