Po naniesionych poprawkach wcześniej niezjadliwa surówka stała się na prawdę pyszna.
Teraz dzielę się z wami tym przepisem:
Tutaj w towarzystwie ziemniaków polanych gulaszem ..mało apetyczne zdjęcie..wiem..ale jedyne jakie udało mi się zrobić..SORKI |
SKŁADNIKI:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- biała część pora
- duża marchew
- duże jabłko
- sok z cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
- olej
- Kapustę bardzo cienko poszatkować
- Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych okach
- Pora oczyścić i pokroić w cienkie plasterki
- Wszystko umieścić w jednej misce, delikatnie posolić i dodać około 1 płaskiej łyżki cukru. Całość wygnieść rękami tak aby kapusta puściła sok i straciła nieco na swojej jędrności.
- Tak potraktowaną surówkę doprawić do smaku pieprzem, sokiem z cytryny (ewentualnie sola i cukrem - jeżeli ta ilość którą dodaliśmy na początku jest zbyt mała). Całość utrwalić odrobiną oleju i dokładnie wymieszać.
Wczoraj do obiadu miałam surówkę z czerwonej kapusty :) Uwielbiam ją po prostu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją! A tak rzadko robię...
OdpowiedzUsuńpycha:) wieki nie robiłam:(
OdpowiedzUsuńoj uwielbiam taką suróweczkę ;)) zresztą cały ten talerz z obiadem bym porwała
OdpowiedzUsuń