Członkowie Bloga

piątek, 1 lutego 2013

Casto na bułki Gyros..i nie tylko

na zdjęciu propozycja użycia ww ciasta..okrągłe buły do kanapek Gyros oraz mini bagietki do hot-dogów
Chciałabym się podzielić z wami przepisem na drożdżowe ciasto które jak dotąd nie miało sobie równych..Jest dla mnie najlepsze i zawsze wychodzi..co najważniejsze ma wiele zastosowań. Ja używam go jako bazę pod pizzę..aby zrobić bułeczki/ślimaczki pikantne i słone, cebularze lub tworze z nich bułki do ciepłych kanapek..tj. gyros, hod-dog.Wypieki z tego ciasta wychodzą sprężyste i mięciuteńkie..można je odgrzewać, podpiekać w piekarniku (funkcja grill) jak i w kuchence mikrofalowej(wystarczy 30s i są gotowe). Co najważniejsze nie są gliniaste . Ja na przykład bardzo lubię na drugi dzień jeść je z masełkiem czosnkom...pyyyyycha.
zdjęcia z archiwum

zdjęcia z archiwum

zdjęcia z archiwum

zdjęcia z archiwum

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1kg mąki
  • 50g drożdży świeżych (2 opakowania instant)
  • łyżeczka soli
  • czubata łyżka cukru
  • 1/3 szklanki oleju + olej do smarowania formy 
  • 1/2l ciepłej wody
  1. W misce wymieszać mąkę z cukrem i solą . Dodać rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże (odlać z 1/2l około 1 szklanki i rozpuścić drożdże..resztę dodawać w trakcie gniecenia). Jeżeli używamy sypkich, suchych drożdży należy je połączyć z mąką , a potem dodawać wodę do mąki.
  2. Zagniatamy gładkie luźne ciasto (bardzo ważna jest konsystencja..jak będzie za gęste..nie urośnie nam tak szybko podczas pieczenia tylko zrobi się twarde) ..w chwili kiedy będzie nam się już odlepiało od ręki dodajemy olej i ponownie wyrabiamy.
  3. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce aby wyrosło.
  4. Na oprószony mąką blat wykładamy wyrośnięte ciasto,dzielimy je na mniejsze kuleczki (jeżeli mamy robić bułki na gyrosa, kulka ciasta ma być mniej więcej wielkości piłki do tenisa..z tej porcji wyjdzie ich 12szt)..zostawić do delikatnego wyrośnięcia, a potem je rozwałkować na placuszki grubości około 5-7 mm układać na wysmarowanej tłuszczem/olejem blasze i odstawić do wyrośnięcia.
  5. Następnie piec w mocno nagrzanym piekarniku(min.200'C) przez około 7-10 minut.
  6. Po upieczeniu ostudzić na kratce, aby pieczywko odparowało.
Z 1/3 porcji wyszło mi 4 duże buły do gyrosa

Bułeczki można przechowywać w torebce foliowej przez kilka dni...ale należy je sprawdzać, ponieważ mogą spleśnieć przy wyższych temperaturach panujących w pomieszczeniu, lub gdy są źle odparowane.


Z tej porcji wyjdzie:
  • 12 szt bułek do Gyrosa lub
  • 36 ślimaczków lub
  • 3 duże pizze na blachę 40x40 lub
  • 15 cebularzy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...