na zdjęciu propozycja użycia ww ciasta..okrągłe buły do kanapek Gyros oraz mini bagietki do hot-dogów |
zdjęcia z archiwum |
zdjęcia z archiwum |
zdjęcia z archiwum |
zdjęcia z archiwum |
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1kg mąki
- 50g drożdży świeżych (2 opakowania instant)
- łyżeczka soli
- czubata łyżka cukru
- 1/3 szklanki oleju + olej do smarowania formy
- 1/2l ciepłej wody
- W misce wymieszać mąkę z cukrem i solą . Dodać rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże (odlać z 1/2l około 1 szklanki i rozpuścić drożdże..resztę dodawać w trakcie gniecenia). Jeżeli używamy sypkich, suchych drożdży należy je połączyć z mąką , a potem dodawać wodę do mąki.
- Zagniatamy gładkie luźne ciasto (bardzo ważna jest konsystencja..jak będzie za gęste..nie urośnie nam tak szybko podczas pieczenia tylko zrobi się twarde) ..w chwili kiedy będzie nam się już odlepiało od ręki dodajemy olej i ponownie wyrabiamy.
- Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce aby wyrosło.
- Na oprószony mąką blat wykładamy wyrośnięte ciasto,dzielimy je na mniejsze kuleczki (jeżeli mamy robić bułki na gyrosa, kulka ciasta ma być mniej więcej wielkości piłki do tenisa..z tej porcji wyjdzie ich 12szt)..zostawić do delikatnego wyrośnięcia, a potem je rozwałkować na placuszki grubości około 5-7 mm układać na wysmarowanej tłuszczem/olejem blasze i odstawić do wyrośnięcia.
- Następnie piec w mocno nagrzanym piekarniku(min.200'C) przez około 7-10 minut.
- Po upieczeniu ostudzić na kratce, aby pieczywko odparowało.
Z 1/3 porcji wyszło mi 4 duże buły do gyrosa |
Bułeczki można przechowywać w torebce foliowej przez kilka dni...ale należy je sprawdzać, ponieważ mogą spleśnieć przy wyższych temperaturach panujących w pomieszczeniu, lub gdy są źle odparowane.
Z tej porcji wyjdzie:
- 12 szt bułek do Gyrosa lub
- 36 ślimaczków lub
- 3 duże pizze na blachę 40x40 lub
- 15 cebularzy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz