Członkowie Bloga

wtorek, 25 grudnia 2012

Łamaniec

To ciasto po raz pierwszy jadłam jako nastolatka. Mama przywiozła kiedyś klosz różnych ciast z imprezy zakładowej..między innymi na kloszu był wspomniany łamaniec.. Wyglądał najgorzej z nich wszystkich dlatego został taki sam samotny..bo nikt o dziwo nie chciał go ruszyć..Jednak człowiek je przede wszystkim oczami i to co już mniej atrakcyjnie wygląda jest uważane za mniej smaczne. Tak było i w tym przypadku...jak się potem okazało niesłusznie!!..to na prawdę pyszne ciasto. Rarytas dla osób lubiących smak kakaowej masy , orzechów i rodzynek. Ja osobiście uwielbiam...tak jak reszta moich domowników..Jedyny szkopuł w tym że bardzo (jak dla mnie) ciężko się je robi..a chodzi o wałkowanie twardego ciasta..czego dosłownie nie cierpię!..reszta jest w miarę prosta. Z uwagi właśnie na te uniedogodnienia robię je bardzo rzadko..ot..na święta tylko..przez co jest jeszcze bardziej lubianym i  wyczekiwanym ciastem
Podaję przepis źródłowy..ja robię półtorej porcji ponieważ wałkowanie ciasta do grubości pergaminu mnie wykańcza..dlatego moje placki są deczko grubsze..ale niewiele..i nie muszę się tak bardzo pocić nad tym wałkiem :)
Niech was nie zniechęci fakt że ciasto po upieczeniu jest strasznie kruche i masakrycznie źle się je smaruje masą..dosłownie łamie się i kruszy..tak ma być..czasem zastanawiałam sie czy nie lepiej by było wymieszać w jednym garze masę z połamanymi wcześniej plackami i taką mieszankę wyłożyć do formy.Kiedyś spróbuję i wam powiem czy ten sposób działa. 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru
  1. Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto..gdyby było zbyt suche i nie chciało się lepić można dodać troszkę więcej śmietany.
  2. Gładkie ciasto wybić wałkiem, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godziny
  3. Ciasto podzielić na 8 równych porcji i każdą wałkować na bardzo cienki placek tak aby przybrało kształt prostokąta (formy w której pieczemy- u mnie to rozmiar23x32.....ale pamiętajcie że ja robię z powiększonej porcji)UWAGA! placki nie muszą być idealnymi prostokątami..one i tak podczas składania ciasta będą się łamać i kruszyć..więc jeżeli nie uda wam się coś ..nie przejmujcie się
  4. Rozwałkowane przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy kilka minut (u mnie trwało to 10-12 minut)w temperaturze 200'C aż na placku pojawią się pęcherze a samo ciasto przybierze ładnego złotawego koloru..
  5. Studzimy.

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 1/2l mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 masło
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • bakalie (orzechy , rodzynki)
  • dodatkowo kakao do posypania
  1. Z mleka, mąk, cukru, żółtek ugotować budyń.
  2. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu. Pod koniec dodać kakao , rodzynki (wcześniej sparzone i ostudzone) oraz posiekane na mniejsze kawałki orzechy
  3. Formę w której piekliśmy placki wyłożyć folia spożywczą i układać placki przełożone masa kakaową.
  4. Warstwy docisnąć do siebie tak aby nie było między nimi wolej przestrzeni (będą się łamały..ale nie należy się tym przejmować)..ta mieszanka połamanego ciasta i masy ma wypełnić szczelnie całe dno formy..
  5. Placek przyłożyć czymś ciężkim i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia..Ja to przeoczyłam i ciasto się deczko rozpadało przy krojeniu..dlatego ważne jest dociążenie placka, by utworzył nam się zwarty baton
  6. Wierzch placka oprószyć kakao












5 komentarzy:

  1. Właśnie zastanawiam się nad upieczeniem tego ciasta na urodziny mojego syna, ale nie wiem czy mi się uda. Ciasto wygląda po prostu cudownie i baaardzo mnie kusi. A po za tym świetny blog i na pewno jeszcze tu zajrzę:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. łamaniec to bardzo dobre ciasto..jednak nie nadaje się dla dzieci młodszych niż 5lat...Przyczyna-bardzo się kruszy i łamie kiedy masa zacznie łapać temperaturę pokojową w rezultacie na podłodze i dywanie jest więcej okruchów ciasta niż w brzuszkach małych imprezowiczów.Proponowałabym to ciacho http://lasuch-na-diecie.blogspot.com/2013/01/potrojnie-czekoladowy-deser-twarozkowy.html..nie wymaga pieczenia, jest pyszne i na pewno dzieci będą chciały go jeść. Można dla dekoracji polać go polewą czekoladową a na wierzchu postawić jakieś cukrowe figurki lub samodzielnie zrobić coś fajnego z lukru.
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Witam
    Niestety ale ten przepis i forma wykonania to czysta profanacja Łamańca jeżeli nie ma się pojęcia to proszę głupot nie pisać i pokazywać.Tort Łamaniec przede wszystkim ma formę okrągłą.Poza tym nie ma tam rodzynek a orzechy i spirytus

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. Wkurzają mnie takie komentarze..profanacja Łamańca, że nie takli przepis..bo czyż jednej dziewczynie Kaśka na imię?..prowadząc bloga zauważyłam wiele różnic między ciastami o jednej nazwie(np.Pleśniak- jedni robią zupełnie inaczej niż to było robione od wieków u mnie w domu, a mimo to nie szkaluję nikogo) ty znasz te ciasto w swojej formie tortu a ja znam je właśnie w takiej odsłonie..z pewnością przepis ewoluował i to nie jest moja wina..Więc Drogi Anonimie..może i nie mam pojęcia o tym że to ciasto ma jakiś RODOWÓD ze ściśle pilnowaną recepturą ale to które jadłam pierwszy raz było wyśmienite, dlatego poprosiłam o przepis i w takiej formie jaką dostałam przekazuję dalej.

      Usuń
  3. Dzień dobry, chciałabym skorzystać z Pani przepisu. Poproszę tylko informację o jakiej pojemności szklanki Pani używa?
    Z góry dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...