Członkowie Bloga

środa, 7 listopada 2012

Nibytarta jabłkowo-waniliowa :)

Nazwałam ten wypiek NIBYTARTĄ, ponieważ ja nigdy nie robiłam tarty i szczerze powiedziawszy nawet nie mam pojęcia na jakim spodzie się ją robi. Po prostu wykorzystałam kawałek ciasta kruchego , które kiedyś zamroziłam do starcia a nie poszło mi całe.
Dzisiaj je rozmroziłam..ponownie zagniotłam i w tortownicy upiekłam wraz z waniliowym budyniem i jabłkami w cynamonie. Będzie mój mąż miał do kawusi..:)

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2l mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżki mąki
  • 50g margaryny
  • 2  jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Z podanych na zielono składników zrobić kruche ciasto..po czym schłodzić je w lodówce przez godzinkę. Następnie rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty lub tak jak ja okrągłą tortownice.Ciasta starczyło mi do pokrycia dna i 3/4 brzegu. Dno ciasta nakłuć widelcem po czym upiec je na złoto w piekarniku nagrzanym do 180'C (jakieś 20 minut). 
 Powinno się je piec obciążone grochem wysypanym na papier pergaminowy...ale ja nie miałam grochu żeby tak zrobić..dzięki bogu nic się nie stało..no oprócz tego że boki mi deczko spłynęły.
Ze składników czerwonych ugotować budyń. Pod koniec dodać margarynę i dokładnie wymieszać. Wylać budyń ma upieczony spód. 

W masę powciskać cząstki jabłek obranych, podzielonych na ósemki i dodatkowo oprószonych cynamonem. 
Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze. Przed podaniem schłodzić.



4 komentarze:

  1. Bardzo ładne zdjęcia :) Jak z poradnika krok po kroku - lubie takie instrukcje. W sobotę spróbuję zrobić to cudo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję..to miłe:)
      Jeżeli mogę doradzić..to bardzo dobrze to ciasto smakuje po dłuższym pobycie w lodówce..Takie mocno schłodzone jest super..niestety jest jeden feler...dzięki bogu tylko wizualny...Po dniu masa budyniowa pęka...ale to nie waży na walorach smakowych.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Ależ ta tarta przepięknie wygląda!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama jestem zaskoczona że tak nawet reprezentacyjnie wyszła :P

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...