Członkowie Bloga

wtorek, 5 marca 2013

Torcik z serkiem czekoladowym

To mój ostatni niedzielny wypiek..Ze względu na to że nie robiłam 8 urodzin mojemu synowi, na pocieszenie upiekłam mu torcik z masą jaką on uwielbia..czyli masą z tego deseru. Co prawda musiałam trochę improwizować ponieważ nie miałam tyle czekolady co powinno być do masy użyte a i tak wyszło zadowalająco.
Taka uwaga..masy z tej porcji wyszło troszkę za dużo..ale tu nie było żadnego problemu, ponieważ nadwyżkę można przełożyć do pucharków i dodatkowy deser macie gotowy..Mi zostało około szklanki kremu. 
Polewa mi troszkę popłynęła..była zbyt ciepła

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka maki 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA :

  • 1kg serka wiaderkowego (dobrze żeby był dość gęsty)
  • 4 czekolady wg uznania(mleczne, gorzkie lub białe),ja dałam takie jakie miałam czyli 1 gorzką, 1 białą i 2 mleczne.
  • 200g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 12 łyżek wody
  • 500ml śmietanki 30%
  1. Upiec biszkopt wg INSTRUKCJI ,ostudzić i przekroić na 3 blaty.
  2. Ser utrzeć z cukrami
  3. Żelatynę namoczyć w wodzie
  4. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodawać partiami do masy serowej i dokładnie ze sobą połączyć
  5. Namoczoną żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do masy serowej, zmiksować.
  6. Śmietanę ubić na sztywno, po czym przełożyć do masy serowej i przy użyciu szpatułki lub łyżki delikatnie je połączyć.
  7. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, wstawić ją na chwile do lodówki, jak nabierze bardziej zwartej konsystencji ponownie ją zmiksować i przełożyć nią blaty biszkoptu, a następnie udekorować wierzch i boki.
  8. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  9. Wierzch torciku można udekorować zygzakami z polewy czekoladowej, kleksikami bitej śmietany lub wiórkami czekoladowymi. 

   

3 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...