Oglądając liczne programy kulinarne zawsze przełykam ślinę jak widzę podobne dania..Tym razem uległam chwili i tuz po emisji programu postanowiłam wcielić ten przepis w życie.
Jak dla mnie ten przepis można by było troszkę udoskonalić, bo jest deczko mdły, Może kolejnym razem dodam mu więcej ostrości i może zróżnicuje warzywa...
Mój mąż oczywiście nie poczuł zachwytu ze względu na obecność znienawidzonego przez niego BROKUŁA, mimo tego o dziwo zjadł dużą porcję..
Zapiekankę najlepiej zjeść zaraz po sporządzeniu ponieważ czym dłużej stoi tym bardziej sos oddaje swoja wilgoć w makaron czyniąc go papkowatym, a sam robi się coraz bardziej gęsty
SKŁADNIKI:
- 500g makaronu typu świderki
- 500g mrożonego brokuła
- 150g masła
- 3 łyżki mąki
- 1 l mleka
- 1 serek topiony kremowy
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 200g sera na wierzch (ja musiałam pominąć)
- Makaron ugotować al dente wg przepisu
- Brokuł podzielić na różyczki i gotować w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku przez 5 minut, po tym czasie odcedzić
- W osobnym garnku rostopic masło, dodać mąke i wszystko podsmazyć kilka minut.
- Do zasmażki dolewamy chłodne mleko i energicznie mieszamy, tak by nie by6ło grudek.Dodajemy pokrojony na mniejsze cząstki serek, doprawiamy sola pieprzem i gałka muszkatołową i ponownie mieszamy całość az do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji.
- Na koniec dodajemy ugotowane różyczki brokuła i ugotowany makaron.Mieszamy całość
- Wszystko przelewamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy całość startym żółtym serem , a następnie zapiekamy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180"C >>U mnie jest bez sera ponieważ okazało się ze ser którego miałam użyć do zapiekanki całkowicie się do tego nie nadawał.
Muszę kiedy zrobić taką zapiekankę.
OdpowiedzUsuńzapiszę sobie bo lubię takie zapiekanki
OdpowiedzUsuńMój mąż kiedyś ugotował coś podobnego, ale bez sosu, za to z podsmażanym czosnkiem :) Teraz muszę spróbować Twojej wersji :)
OdpowiedzUsuń