Racuchy z jabłkami ..całkiem jak PANCAKES
Ostatnio próbowałam zrobić jakąś taka mieszankę ,która tworzyłaby pyszne racuchy z jabłkami ..I tak:..jedna za bardzo chłonęła tłuszcz..druga już nie była tłusta za to jabłka nie potrzebnie starłam na tarce, przez co nie było ich wyraźnego smaku..Trzecia - ostatnia była strzałem w dziesiątkę. Nie dość, że smaży się ją na dosłownie delikatnie posmarowanej tłuszczem patelni to jeszcze czuć ,że ma w sobie jabłka...Dla spotęgowania doznań smakowych dodałam cynamonu..który jakże cudownie pasuje do jabłuszek.
SKŁADNIKI
- 1 duży jogurt naturalny (375g)
- 1 jajo
- 200g mąki
- 1/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczanej
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- olej do smarowania patelni
Jajko, jogurt, sól i cukry zmiksować ze sobą. Dodać przesianą z sodą mąkę i cynamon ,wszystko ze sobą wymieszać.Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka. Na teflonowej lub ceramicznej patelni wysmarowanej tłuszczem nakładać łyżka porcję ciasta i smażyć na dość wolnym ogniu.
Przewrócić na drugą stronę w momencie gdy na wierzchu pojawią się dziurki po pęcherzykach powietrza. Racuchy powinny mieć złotobrązowy kolor.
Gotowe posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym tudzież polewą o ulubionym smaku. Moje chłopaki jedli je zarówno same (bez dodatków) jak i z konfiturą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz