Dziś wersja pokręcona..ponieważ posiłkowałam się tym co miałam pod ręką..a miałam salami, pieczarki i jedną czerwoną paprykę...brakowało mi za to przecieru pomidorowego z którego zrobiłabym sos, więc jako bazę do pizzy użyłam Ketchupu Czosnkowego z Pudliszek i też było ok.
Z kilograma mąki wyszło mi 3 duże pizze, którymi nakarmiłam swoich chłopaków, poczęstowałam sąsiadkę i jeszcze zostało półtora krążka..Całe szczęście, że pizza jest dobra w wersji odgrzewanej..więc pójdzie na śniadanie czy kolacje innego dnia, w przeciwnym razie musiałabym przebiec się po rynku aby rozdać to co mi zostało:P
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 1kg mąki
- 50g drożdży (świeżych)
- 500ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki oleju
- dodatkowo olej do smarowania formy
Farsz:
- 300g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 250g samami
- 1/2 puszki kukurydzy
- oregano
- bazylia
- sól , pieprz
- olej do smażenia
- ok 300g żółtego sera
- jako sos pod farsz ketchup czosnkowy Pudliszki
Na odrobinie oleju udusić do miękkości pokrojoną w kosteczkę paprykę i cebulkę oraz pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawić je pieprzem i solą oraz ziołami. Ostudzić, a następnie podzielić na 3 części. Wyrośnięty placek posmarować ketchupem czosnkowym..położyć plasterki salami i wyłożyć część farszu, posypać kukurydzą i tartym żółtym serem.Piec w piekarniku nagrzanym do 220'C przez 10-15 min z włączona funkcją termoobiegu.
Przed podaniem poczekać chwilkę aby pizza odparowała..nie będzie wtedy taka gliniasta tylko sprężysta i puszysta.
Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm..........
OdpowiedzUsuń