Członkowie Bloga

czwartek, 5 lutego 2015

Tarta bananowa

Dawno nie piekłam nic z głowy..ale ostatnio po skosztować bananowego mleka z MULLER MILCH ,cały czas chodziło mi po głowie zrobienie z niego użytku w jakimś cieście. Tym razem postawiłam na budyń na bazie właśnie tego mlecznego napoju i powiem wam że nawet smaczne to wyszło. Co prawda robiłam kiedyś typowo bananowy budyń ale niestety smakował bardzo chemicznie a d tego nie nadawał się do ciasta bo był zbyt rzadki. Karmelizowane banany to tez był dobry pomysł ,ponieważ ten zabieg wyciągną do wierzchu cały ich aromat. Całość świetnie ze sobą współgra. Wypróbujcie.


Ciasto na spód:
  • 1 szkl mąki
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/3 kostki margaryny lub masła
Masa budyniowa:



  • 400 ml mleka bananowego lub zwykłego
  • 2 żółtka 
  • 1 budyń śmietankowy
  • łyżka masła 
  • *w razie gdybyśmy użyli zwykłego mleka należy dosłodzić budyń 3 łyżkami cukru.
Masa śmietanowa:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie Śnieżki
Dodatkowo:

  • 4 jędrne banany
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżka masła 


WYKONANIE:

  1. Mąkę z cukrem i proszkiem przesiać ,dodać masło i wszystko posiekać .Następnie dodać żółtka i wyrobić ciasto na elastyczną masę .wstawić do lodówki na kilka minut ,w międzyczasie nastawić piekarnik by nagrzał się do temperatury 170°C.
  2. Ciasto wyjąć z lodówki i podsypując z obydwóch stron mąką rozwałkować na grubość 5 mm. Powstałym krążkiem wyłożyć formę do tarty zostawiając delikatna nadwyżkę ciasta przy rantach formy (zapobiegnie to wpłynięcia brzegów ku dołowi -a po upieczeniu nadwyżkę zawsze można odciąć)
  3. Na ciasto wykładamy wcześniej wycięty pergamin okrąg o wymiarach zbliżonych do wymiarów foremki i obciążamy go kulkami ceramicznymi, grochem lub jak ja ziarnem ryżu,  tak aby ciasto nam za dużo nie wyrosło. 
  4. Wstawiamy ciasto na jakieś 10-15 minut po czym zdejmujemy "obciążenie" i wstawiamy na kolejne 10 minut by ciasto się z wierzchu zrumieniło. 
  5. Na suchej patelni karmelowa karmelizujemy cukier, dodajemy masło i 2 łyżki wody. Mieszamy wszystko by powstał karmelowa sos.Dorzucamy do niego pokrojone na pół a potem wzdłuż banany i podgrzewany je minute w tym sosie obracając je na obydwie strony. Że stawiamy z ognia i wykładamy banany na tarte układając je po okręgu. Pozostałym sosem polewamy banany po wierzchu.
  6. Mleko bananowe przerwany do garnka zostawiając pół szklanki na rozróżnienie budynku i żółtek .Doprowadzamy do wrzenia a następnie wlewamy miksturę mleczno-jajeczno-budyniową. Mieszamy energicznie by masa zgęstniała a się nie przypaliła.Na koniec dodajemy masło i je rozprowadzamy po budynku.  Jeszcze ciepła masę przelewanych na banany i odstawiamy do wystygnięcia. 
  7. Na samym końcu robimy masę śmietanową. Można ją ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i utrwalają w postaci fixu do śmietany ale ja dodałam Śnieżkę bo wiem ze efekt będzie podobny. U bitą śmietanę wykładamy na ostudzony budyń..dna dajemy jej jakiś frywolny kształt (ja zrobiłam okręgi używając grzebienia do dekoracji)
  8. Ciasto chodzimy przez 2 godziny w lodówce..po czym jest już gotowe do spożycia .
Ciasto najładniej wygląda do dwóch dni po przyrządzeniu..potem banany zaczynają czernieć. Jak widać na niektórych zdjęciach.

1 komentarz:

  1. Witaj Anetko :) Zachęcasz przepyszną tartą :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...