Członkowie Bloga

sobota, 3 maja 2014

Kryształowy serniczek w ptysiu.


Tym wyrobem cieszę się najbardziej, bo w jednym cieście zadowoliłam wszystkich...Siebie bo ciasto ptysiowe, dzieciaki - bo galaretka i męża - bo sernik . Prawda jest oczywiście taka, że ten sernik to tylko i wyłącznie dlatego że pudełeczko z serkiem mielonym nieuchronnie zbliżało się do końca terminu przydatności...:) i trzeba było go jakoś sprytnie ulokować w czymś nowym. Jak z resztą zobaczycie udało mi się to...w połączeniu karpatki i serniczka na zimno. Ciasto nie jest zbyt słodkie, za to puszyste i delikatne...Cały czas zastanawiałam się co mi przypomina jego konsystencja i smak. Dopiero teraz uświadomiłam sobie, że praktycznie identycznie smakuje i wygląda waniliowy Bakuś..ten serek dla dzieci z Bakomy. Jak ktoś kiedyś jadł wie czym ja teraz się delektuje :)


CIASTO PTYSIOWE::
  • 1/2 margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 5 jaj
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
  • 1 kg sera mielonego (wiaderkowego)
  • 1/2 szklanki cukru (można więcej jeżeli ktoś lubi słodkie)
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 2 opakowania cukru wanilinowego-po 16g każde (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
  • 500ml śmietanki 30%
  • 2 opakowania Śnieżki (Gellwe)
DODATKOWO:
  • 4 galaretki (każda w innym kolorze)..ja użyłam pomarańczowej, wiśniowej, agrestowej i szafirowej
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawić do całkowitego stężenia.
  2. W rondelku rozpuścić margarynę dodać  wodę i szczyptę soli...zagotować
  3. Przesianą mąkę dodać do gotującej się mieszaniny i energicznie mieszając do czasu aż powstanie gładka błyszcząca masa, łatwo odklejająca się od brzegów rondla. Zestawić z ognia i ostudzić
  4. Gdy ciasto będzie chłodne, zmiksować je dodając po jednym jaju. Na koniec dodać proszek do pieczenia.
  5. Piekarnik nagrzać do 200'C
  6. Cisto podzielić na dwie części i  rozsmarować je równą warstwą na dwie duże blachy wyłożone papierem do pieczenia 
  7. Ciasto pieczemy około 25-30minut...Najlepiej przed wyjęciem sprawdzić czy jest wystarczająco suche w razie potrzeby zostawić je na kilka minut w piekarniku. 
  8. Upieczone ciasto wystudzić.
  9. Żelatynę (2 czubate łyżki) namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody..odstawić do spęcznienia.
  10. Stężałe galaretki pokroić w kosteczkę
  11. Ser zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym/ew wanilią
  12. W kąpieli wodnej rozpuścić spęczniałą żelatynę aż stanie się płynna. Delikatnie ostudzić.
  13. Śmietanę zmiksować na puch, pod koniec dodać Śnieżki i miksować do uzyskania sztywnej konsystencji.
  14. Do masy serowej dodawać cienkim strumieniem płynną żelatynę a następnie delikatnie wymieszać masę z ubitą wcześniej śmietaną.
  15. Na bardziej płaski blat ptysiowy wykładamy 1/2  masy serowej i układamy pokrojoną w kosteczkę galaretkę ( ja pokroiłam ją zbyt grubo, przez co nie ma przekroju tak wielu kolorów).
  16. Następnie wykładamy resztę masy pokrywając w całości cząsteczki galaretek.
  17. Masę przykrywamy drugim blatem.Wstawiamy do lodówki aby żelatyna związała masę.
  18. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem lub udekorować rozetką bitej śmietany

11 komentarzy:

  1. Trzy w jednym ,wspaniale wygląda ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. o matulu ale zaczepiście wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacho prezentuje się smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawe przepisy, będę chętnie tu zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie połączenie to jest dopiero czysty obłęd:D Wszystko co lubi moja rodzinka w jednym :) Pozdrawiam Anetko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj właśnie nominowałam Cię do zabawy :) Zapraszam :) http://poradymamykasi.pl/?p=468

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię ptysie, lubię serniki, ale takiego połączenia jeszcze nie próbowałam ;)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny post :)
    obs=obs? zacznij,a na pewno się odwdzięczę
    dreamsstation.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawe połaczenie. Przepis zapisuję :-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...