Członkowie Bloga

czwartek, 27 lutego 2014

Domowe lody waniliowe



Och jak ja uwielbiam ten deser!... Lody to moja największa słabość...A że nadarzyła się okazja..a dokładnie 6 samotnych żółtek, które pozostały mi z pieczenia bezowych blatów..nie pozwoliłam im się zmarnować zamieniając je w przepyszne...słodkie ..waniliowe lody...Kilka chwil roboty..kilka godzin oczekiwania a tyle radości z takiej małej kulki :)

Składniki:
  • 6 żółtek
  • 2 jaja
  • 1l mleka 3,2% tłuszczu
  • 1 i 1/2 szklanka cukru..można użyć mniej jak ktoś lubi mniej słodkie
  • 1 op. cukru waniliowego (16g)
 
  1. Jaja i żółtka umieszczamy w wysokiej misce dodajemy tylko szklankę cukru , cukier waniliowy i miksujemy na puch, aż cukry się rozpuszczą.
  2. W międzyczasie w wysokim garnku podgrzewamy mleko z resztą cukru. Gdy doprowadzimy go do wrzenia wlewamy cienkim strumieniem do miksującej się masy jajecznej.
  3. Po chwili mieszankę mleczno-jajeczną przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na średnim ogniu nieustannie mieszając Masa musi delikatnie zgęstnieć(konsystencja słodkiej śmietanki) nie może się zwarzyć!
  4. Garnek z masą mleczno-jajeczną umieszczamy w lodowatej kąpieli wodnej i studzimy aż będzie miała temperaturę pokojową.
  5. Następnie przelewamy masę do mniejszego naczynia (mieszczącego się w zamrażarce) i wstawiamy je tam by zaczęło się mrozić..Trzeba pamiętać by zaglądać do masy co jakieś 30-45 minut by ją zamieszać i utrzeć powstały lodowy szron , będziemy wtedy miały pewność, że lody będą gładkie bez większych kryształków lodu.
  6. Lody są już gotowe do jedzenia po 5 godzinach mrożenia. Po dłuższym leżakowaniu należy je wyjąć z zamrażarki i postawić w lodówce na kilkanaście minut by miały odpowiednią konsystencję i łatwiej dawały się porcjować w gałki .
 
 
 

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...