Członkowie Bloga

poniedziałek, 10 lutego 2014

Delikane ciasto z szafirową pianką


Nie wiem czemu ale jakoś ostatnio wypiekanie ciast jakoś mi nie idzie..Fakt ...nie rozpieszczam słodyczami moich domowników..bo za każdym razem jak się do tego zabiorę zaliczam taką czy owaką klapę.. tak było i tym razem. Wszystko poszło nie tak.. masa śmietanowa  się nie ścięła...a piankowa zrobiła to o wiele za szybko. Ogólnie ciasto smakowo wyśmienite , jedynie wizerunkowo nie takie jakie być powinno. Na potrzeby zdjęcia wykroiłam porcję z samego środka by pokazać jak powinno się prezentować na talerzyku.

SKŁADNIKI :

 BISZKOPT: 
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyzi mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANOWA:
  • 500ml śmietanki 30%
  • 3 śnieżki lub 2 śmietan-fixy*
*gdy użyjemy śmietan-fix'a  musimy dosłodzić śmietanę 2-3 łyżkami cukru pudru.

SZAFIROWA PIANKA:
  • 2 galaretki szafirowe
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 600ml wody
DODATKOWO:
  • dżem porzeczkowy niskosłodzony (lub inny winny)
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli..gdy zacznie gęstnieć dodawać partiami cukier i ubijać aż piana stanie się szklista.
  2. Żółtka wymieszać z olejem i wodą dodać do białek. Delikatnie ze sobą połączyć przy użyciu drewnianej łyżki .
  3. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać , delikatnie połączyć z resztą skłądników.
  4. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 170'C przez 25 minut... a gdy sie upiecze ostudzić i przekroić na dwa blaty
  5. Spodni blat posmarować obficie dżemem porzeczkowym i wyłożyć na to ubitą na sztywno z dodatkiem Śnieżki lub śmietan-fix'a schłodzoną śmietankę. Całość przyłożyć drugim blatem.
  6. Galaretki rozpuścić w 600ml gorącej wody..gdy to nastąpi zabielić je śmietanką...schłodzić.
  7. Gdy galaretka zacznie tężeć zmiksować ją mikserem by nadać jej bardziej "napowietrzoną" formę.
  8. Galaretkową piankę wyłożyć na wierzch ciasta..schłodzić.

5 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, tylko kolor galaretek jest nietypowy :)
    Mniam ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak..szafirowy...po dodaniu śmietanki smakiem przypomina jogurt jagodowy...fajnie wygląda i smakuje

      Usuń
  2. Witaj, Anetko, z powrotem :) Ciasto bardzo apetycznie wygląda i kolorek ma ciekawy :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda perfekcyjnie, poważnie! Gdybyś nie napisała, że coś poszło nie po Twojej myśli, w życiu bym na to nie wpadła! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...