Członkowie Bloga

środa, 31 lipca 2013

Ananasowa Pychota i Pierwsze Urodziny Bloga

Minął rok jak napisałam pierwszy post na moim blogu...pełna wątpliwości że ktokolwiek tu zajrzy i czy aby dam sobie radę z jego prowadzeniem  (chodzi o obsługę techniczną)..jak widać nie taki diabeł straszny .
Przez ten roczek opublikowałam 160 przepisów, dołączyło do mnie 61 obserwatorów i 130 fanów na FB..jak na moje marne ostatnimi czasy pisanie to i tak dobry wynik. Dziękuję kochani że jesteście ze mną mimo wszystko.Z okazji urodzin życzyłabym sobie motywacji do tej diety którą mam w nazwie (i jak na razie tylko w nazwie) oraz do dodawania wpisów, bo w tej chwili to jest mi jej brak nawet do jakiegokolwiek gotowania. Trzymajcie kciuki żeby spełniły mi się obydwa te życzenia :)
Co prawda na tą okazję powinien być tort jednak tym razem postawiłam na wypiek którego nie robiłam jeszcze nigdy ...Zapraszam!

Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
Ciasto miodowe:
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 kostki margaryny (kostka=250g)
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
Masa ananasowa:
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 3-4 łyżki cukru
  • 100g masła
  • puszka ananasa
  • 1 szklanka syropu z ananasa
  • 1 szklanka wody
Masa śmietanowa:
  • 500ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
  • 2 galaretki ananasowe lub cytrynowe
  • 2 banany lub inne owoce do ozdobienia

  1. Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczypta soli. Partiami dodawać cukier i ubijać aż się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku i chwilkę ubijać (tak by białka nie straciły swojej sprężystości.na koniec dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec ok 30 minut w temperaturze 180'C.
  2. Upiec ciasto miodowe: Składniki suche+masło wymieszać ze sobą po czyn dodać składniki mokre i zagnieść jak na kruche ciasto. (mi niestety wyszło dość rzadkie mimo to nie dosypywałam mąki tylko rozłożyłam je na pergaminie  w takiej postaci jakie było..i wyszło :) ). Piec w temperaturze 180'C przez 20-25 minut.
  3. Przygotować masę ananasową: w 1/2 szklanki wody rozpuścić kisiel, resztę wody przelać do rondelka , dodać syrop, masło , cukier i zagotować całość. Plastry ananasa pokroić w drobną kostkę i dorzucić do syropu.. doprowadzić do wrzenia i dodać rozrobiony kisiel. Całość zagotować do momentu aż zgęstnieje. Ciepły kisiel przelać na upieczony wcześniej biszkopt. Przyłożyć ciastem miodowym i delikatnie docisnąć.Odstawić do ostygnięcia
  4. Przygotować masę śmietanową: 2 łyżeczki żelatyny namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody., gdy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dosłodzić do smaku a następnie dodawać po łyżce chłodnej żelatyny . Masę wylać na ciasto miodowe. Powciskać w nią pokrojonego w plastry banana (można spryskać go wcześniej sokiem z cytryny aby nie pociemniał.
  5. galaretki przyrządzić wg przepisu (w lecie zalecam zmniejszyć ilość wody, galaretka będzie bardziej sprężysta) Schłodzić i jak będzie się już zsiadać wylać na masę śmietanową.
  6. Przed podaniem ciasto powinno spędzić przynajmniej 2 godziny w lodówce

13 komentarzy:

  1. pyszne ciasto! godne takiej okazji :-) sto lat blogowania! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda przepysznie :) Zrobię takie na niedzielę, na powrót męża :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zwykle zapominalska :) Chciałam Ci życzyć stu lat blogowania, świetnych przepisów i mnóstwa pysznych ciast :D

      Usuń
  3. Anetko, bardzo się cieszę, że prowadzisz bloga. Jest on zapewne inspiracją dla wielu osób, w tym dla mnie :) Życzę Ci kolejnych owocnych latek blogowania!
    Ciasto ananasowe jest idealne na świętowanie. Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto pyszne .Z tej okazji życzę100 lat blogowania i jeszcze więcej wypieków...

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratuluję udanego roku blogowania! Na kolejne lata życzę Ci spełnienia obu marzeń, a także nieustającej radości z gotowania i dzielenia się przepisami.
    Baaardzo lubię do Ciebie zaglądać :)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Gratulacje!!! i wielu lat inspiracji ;) a ciastem z chęcią bym się poczęstowała bo wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Przylanczam sie do gratulacji,ciasto wspaniale,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Gratuluję:)
    Ciacho napewno udało się pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratuluję! Mi w sierpniu minie dwa lata blogowania! A ciasto zapisuję, brzmi rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. boskie ciacho:) Gratuluję rocznicy i życzę dalszej wytrwałości:)

    OdpowiedzUsuń
  11. wszystkiego najlepszego ;) życzę Ci dalszych owocnych lat blogowanie :)
    obserwuję i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. oo mniam! wspaniałe! STOOOOOOO LAT!:*

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...