Jakże cudowne doznania może przynieść taka miniaturka ciasta za która przepadają wszyscy (mowa o szarlotce), Co prawda robiłam ją..a raczej "Je" na święta..ale nie wykluczone że jeszcze będę wracać do takiej wariacji i takiej postaci tego wypieku. Z tego co pamiętam z dzieciństwa to każdy z dzieciaków chciał dostać porcję zahaczającą o brzeg ze względu na kruche ciasto ..W wersji mini pełna euforia...porcja z brzegiem dookoła..pyszniej być nie może :)
Składniki:
Ciasto:
1/2 kostki masła lub margaryny (kostka=250g)
1/2 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
Nadzienie:
3 jabłka
1/2szkl rodzynek
1/2 łyżeczki cynamonu
łyżka kaszy manny lub bułki tartej
2-3 łyżki cukru (wg uznania)
Kruszonka:
6 łyżek płatków owsianych
3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki brązowego cukru
Z masła, mąki,i cukru pudru zrobić kruszonkę , po czym dodać jajko i zagnieść jak na kruche ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez godzinkę w lodówce
Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę ,dodać rodzynki, cynamon cukier i bułkę tartą lub kasze mannę (można pominąć ich dodanie gdy jabłka nie są zbyt soczyste)Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim wgłębienia formy do muffinek.
Do każdej takiej kieszonki wsypać porcję jabłek..może ona wystawać ponad wgłębienie
Z płatków owsianych , masła i cukru zrobić kruszonkę i posypać nią każdą mini szarlotkę
Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C przez 20-25 minut , do momentu aż kruszonka zacznie się rumienić.
Kruszonka owsiana jest najlepsza na świecie i napewno zdrowsza od tradycyjnej wersji. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis :)
OdpowiedzUsuńkocham szarlotkę, a taka mini wersja jest świetna na wszelkie imprezy, czasem robię jako tartatelki:)
OdpowiedzUsuńchętnie bym sobie porwała taką
OdpowiedzUsuń