piątek, 1 lutego 2013

Ślimaczki z pastą z oliwek

Po upieczeniu wyglądają jak różyczki
Przepis na nie widziałam kiedyś w programie na Food Network..wyglądały kusząco..dlatego postanowiłam sama je zrobić przy okazji pieczenia placków/bułek do gyrosa...
Co prawda w programie widziałam tylko co dodawali ale gramaturę wymyśliłam sobie sama..i oczywiście musiałam zamienić suszone pomidory w oliwie na ketchup..ponieważ nie miałam takowych w domu..a i nie wiem czy kupiłabym w którymś z moich pobliskich  sklepów. Posiłkowałam się tym co posiadałam w domowej spiżarce, stąd moje modyfikacje.. mimo tego iż bułeczki mi smakowały, to wiem, że z suszonymi pomidorami miałyby zupełnie inny smak i aromat.

Przyznam że nawet lepiej smakują na drugi dzień. Są zimne ale nadal puchate..ale aromat pasty jest bardziej wyczuwalny niż przy świeżych bułeczkach


SKŁADNIKI NA PASTĘ:

  • 70g zielonych oliwek w zalewie
  • 1/3 szklanki suszonych pomidorów w oliwie- ja dałam 5 łyżek ketchupu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy..gdyby pasta wyszła zbyt sucha- ja pominęłam ze względu na ketchup
  1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na pastę..ja ze względu na awarię blendera pokroiłam wszystko na bardzo drobno.
  2. Odstawić pastę na 20 minut do lodówki.

SKŁADNIKI NA CIASTO:(1/3 porcji ciasta podstawowego)

  • 300g mąki
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 150ml ciepłej wody
  1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie
  2. Make wymieszać z cukrem i solą
  3. Do mieszanki dodać roztwór drożdżowy i dokładnie wyrobić ciasto..nie może być twarde wiec w razie potrzeby dodać odrobinę więcej ciepłej wody.
  4. Gdy ciasto będzie się już odlepiać od dłoni dodać olej i ponownie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia
  5. Wyrośnięte ciasto wyrobić na stolnicy po czym rozwałkować je w prostokątny  placek o grubości około 5-7mm .Wysmarować go pastą zostawiając margines po obu stronach dłuższych boków, po czym zwinąć w roladę..bok który kończy zwijanie posmarować odrobiną wody aby się nie rozwijał podczas rośnięcia bułeczek.
  6. Powstałą roladę kroimy na plastry o grubości 3 cm, po czym układamy miejscem przecięcia do góry na wysmarowanej tłuszczem blasze. Odstawiamy do wyrośnięcia
  7. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C.




1 komentarz: