piątek, 1 lutego 2013

Domowa Kanapka Gyros

Dosłownie oderwane od ust..i deko już spożyte..dosłownie położyłam na stół i już zęby zatopili..i nie zdążyłam zrobić zdjęcia nietkniętej kanapki
To danie nie często robię...aczkolwiek zdarza mi się i wychodzi bardzo dobre..w porównaniu do niektórych serwowanych w budkach z kebabem. Jedyne co mnie odstrasza to fakt że jest bardzo pracochłonne...bo żeby wyprodukować taka kanapkę trzeba samodzielnie zagnieść i  upiec bułki..dzień wcześnie zamarynować mięso żeby dobrze przeszło aromatem i oczywiście zrobić sos czosnkowy..trochę tego jest więc ja jako miłośniczką szybkiego jedzenia bardzo rzadko podejmuję gości takim jadłem. Oczywiście można użyć bułki kupionej w sklepie..czy sosu ze słoika..ale wydaje mi się że nie ma takiego smaku. Korzystając z okazji gniecenia ciasta ..zrobiłam go troszkę więcej żeby kulinarnie zaszaleć..zobaczycie w następnym poście co jeszcze zrobiłam 

SKŁADNIKI NA FARSZ DLA 4-5 OSÓB:

  •  4 udka z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy gyros/kebab
  • 2 łyżki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki Vegety
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki papryki słodkiej..lub ostrej w zależności od tego czy lubimy na prawdę pikantne
  • 2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju

DODATKOWO:

  • 4-5 bułek  go Gyrosa kupnych lub domowych (zrobionych 1/3 przepisu podstawowego)
  • surówka..wg uznania..ja dodałam taką jaką miałam czyli z kapusty pekińskiej, pora, ogórka i pomidora w winegrecie
  • ok 200g sosu czosnkowego..u mnie bardzo lobią ten sos więc jest go dużo
  • ketchup.

Tak robimy kieszonkę z bułki..najlepiej jest poczekać aż pieczywko ostygnie i odparuje po upieczeniu..lepiej jest je wtedy kroić
  1. Udka pozbawić kości
  2. Wszystkie przyprawy ze sobą wymieszać, dodać ocet/sok z cytryny i olej i zrobić z tego papkę.
  3. Powstałą pastą natrzeć z obu stron mięso
  4. Całość przełożyć do woreczka foliowego, szczelnie zamknąć i wstawić na noc do lodówki
  5. Następnego dnia mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i piec 35-40 minut w temperaturze 180'C
  6. Upieczone mięso pokroić na mniejsze kawałeczki (ja po prostu kroję je w 5mm plasterki).
  7. Placek drożdżowy przekroić  tak by powstała kieszonka. Nałożyć do środka surówki, potem porcję mięsa i polać całość sosem czosnkowym i ketchupem.

UWAGA! zamarynowane mięso do gyrosa można piec już po 2 godzinach leżakowania w lodówce..ale lepiej jest gdy trzyma się je dłużej ..mięsko jest bardziej aromatyczne i miękkie .

9 komentarzy:

  1. o matko!!! gdybym nie była tak najedzona jak jestem to pewnie obśliniłabym monitor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta kanapka by cię dobiła..a nie wiem czy nie zabiła..była ogromna i z dużą ilością mięsa..jak to dla facetów.

      Usuń
  2. wyglądają obłędnie!:) też wolę domową wersję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to u nas dzis podobne klimaty...tez lubie takie od czasu do czasu zrobic:)

    OdpowiedzUsuń
  4. domowe fast foody są najsmaczniejsze,tez czasami serwujemy sobie taie jedzonko w domu

    OdpowiedzUsuń
  5. Kanapka dla prawdziwego " faceta":)

    OdpowiedzUsuń
  6. o matko takiego gyrosa to bym sobie zjadła

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się ta kanapka :) zwłaszcza, że wiadomo co w niej jest a nie tak jak w tych budkach...

    OdpowiedzUsuń