czwartek, 21 lutego 2013

Surówka z czerwonej kapusty

Ta surówka przypomina mi smaki dzieciństwa..Bardzo często gościła na naszym stole jako dodatek do ziemniaków z sosem/gulaszem (prywatnie to dla mnie najlepsze zestawienie). Pamiętam jak w szkole podstawowej na zajęciach praktycznych robiłam ją po raz pierwszy..i niestety nie wyszła mi taka jak w domu zwykłam jeść...Dopiero w domu oświecili mnie co zrobiłam nie tak..Po pierwsze za mało cukru, po drugie nie było "miętoszenia"..przez co surówka mojej produkcji była łykowata i pozbawiona smaku.
Po naniesionych poprawkach wcześniej niezjadliwa surówka stała się na prawdę pyszna.
Teraz dzielę się z wami tym przepisem:

Tutaj w towarzystwie ziemniaków polanych  gulaszem ..mało apetyczne zdjęcie..wiem..ale jedyne jakie  udało mi się zrobić..SORKI

SKŁADNIKI:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • biała część pora
  • duża marchew
  • duże jabłko
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • olej
  1. Kapustę bardzo cienko poszatkować
  2. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych okach
  3. Pora oczyścić i pokroić w cienkie plasterki
  4. Wszystko umieścić w jednej misce, delikatnie posolić i dodać około 1 płaskiej łyżki cukru. Całość wygnieść rękami tak aby kapusta puściła sok i straciła nieco na swojej jędrności.
  5. Tak potraktowaną surówkę doprawić do smaku pieprzem, sokiem z cytryny (ewentualnie sola i cukrem - jeżeli ta ilość którą dodaliśmy na początku jest zbyt mała). Całość utrwalić odrobiną oleju i dokładnie wymieszać.

 

Surówka powinna być słodko-winna. 

Bardzo dobrze przechowuje się w lodówce, więc spokojnie gdy zrobimy jej zbyt dużo, możemy jej użyć do obiadu nawet dwa dni później.

4 komentarze:

  1. Wczoraj do obiadu miałam surówkę z czerwonej kapusty :) Uwielbiam ją po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ją! A tak rzadko robię...

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha:) wieki nie robiłam:(

    OdpowiedzUsuń
  4. oj uwielbiam taką suróweczkę ;)) zresztą cały ten talerz z obiadem bym porwała

    OdpowiedzUsuń