czwartek, 24 stycznia 2013

Muffiny z budyniem/wersja kakaowa

Ten przepis w swoich zapiskach niałam od bardzo dawna..Spisałam go z inetrnetu w momencie jak miałam po raz pierwszy w życiu zrobić Muffiny.Nakosiłam tych przepisów mnóstwo, dlatego ten...z racji tego że do upieczenia muffin dodatkowo trzeba budyń gotować zawsze odstawiałam go na później.
Tym razem dałam się zwieść tym bardziej, że postanowiłam trochę zmienić przepis i z białej muffiny zrobiłam wersję kakaową ..Gdyby nie to, że je przepiekłam byłyby nawet dobre..całe 10 minut za długo siedziały w piekarniku..całkiem o nich zapomniałam, że się pieką..Uwierzycie???
Na drugi dzień wszystkie zniknęły..chyba moim facetom nie przeszkadzała wadliwość babeczek.

SKŁADNIKI:

  • 300g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 150g masła lub margaryny
  • 160g cukru
  • 170ml mleka
  • 2 jaja
DODATKOWO:
  • 1budyń czekoladowy
  • 300ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  1. budyń ugotować  i lekko ostudzić
  2. masło roztopić i też ostudzić,dodać mleko i jaja..wszystko wymieszać
  3. w drugim naczyniu wymieszać ze sobą mąkę kakao, proszek,sodę, sól i cukier.
  4. Następnie wymieszać składniki suche  mokrymi  
  5. powstałe ciasto nakładać na dno każdej foremki na wysokość około 1 cm..na to kłąść po 1 łyżeczce budyniu , po czym przykryć go resztą ciasta.
  6. Piec w temperaturze 190'C przez 20-30minut 


3 komentarze:

  1. a jednak się skusiłaś:) pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. skusiłam się..ale będę musiała to powtórzyć..tym razem dopilnuję żeby wyjąć je w odpowiednim momencie.

    OdpowiedzUsuń
  3. One są... piękne! Ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń