SKŁADNIKI
- 4 kawałki kiełbasy Rzeszowskiej (ok 400g)..może być inna byle nie drobno mielona
- mała cebulka
- 2 kostki warzywne
- kawałek pora
- natka pietruszki
- ziele angielskie
- liść laurowy
- tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu domowej roboty)
- tłuszcz i mąka do zasmażki
- sól pieprz do smaku
Kiełbasę pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu na brązowo.
Pod koniec smażenia dodać drobno posiekaną cebulkę i smażyć aż do jej zeszklenia.
W garnku przyrządzić wywar warzywny lub zrobić to na szybko z wody i 2 kostek warzywnych. Do wywaru dodać liść laurowy i ziele angielskie. Następnie przełożyć do niego usmażona kiełbaskę wraz z zeszkloną cebulką. Najlepiej jest wlać trochę wywaru do jeszcze smażącej się na patelni kiełbaski ..wtedy cały smak kiełbasy przejdzie do wywaru, a przy okazji na patelni nie będzie śladu po smażeniu :)..ja tak nie zrobiłam ponieważ przesadziłam z tłuszczem do smażenia.
Kiełbasę gotujemy w wywarze jeszcze jakiś czas, dodajemy posiekanego pora i natkę pietruszki.
Na patelni robimy ciemna zasmażkę ..czekamy aż ostygnie po czym zagęszczamy nią sos...Doprawiamy solą i pieprzem..chociaż w moim wypadku sól nie była potrzebna.
Gulasz nadaje się zarówno do ziemniaków jak i do klusek lub kasz.
Ja zaserwowałam go domownikom w moim ulubionym połączeniu..czyli z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami ćwikłowymi.
moja mama też taki robiła i jest pyszny:)
OdpowiedzUsuń