wtorek, 18 września 2012

Naleśniki z ryżem, serem i cynamonem

Ostatnio nie mogę zgadnąć ile ugotować ryżu do obiadu..Raz 2 torebki wystarczą..a czasem jest stanowczo za mało. Dlatego teraz jak gotuję ryż...wrzucam 3 torebki ..wtedy nie ma obawy że któryś będzie narzekał że dołożyć sobie nie może...zwłaszcza Kacper..który ryż nawet bez dodatków mógłby jeść non stop.
Tym razem trzecia torebka ryżu została nietknięta więc wykorzystam ją jako nadzienie do naleśników. Połączenie ryżu sera i cynamony zazwyczaj wykorzystywałam jako farsz do pierogów na słodko..jednak do takiej ilości uzyskanego farszu nie opłacało mi się gnieść ciasta i rozkładać całego "warsztatu"..zrobiłam więc naleśniki i postanowiłam je nafaszerować właśnie takim nadzieniem :P
To nowość zarówno dla mnie jak i dla chłopaków...ale wyszło genialnie!!!

SKŁADNIKI NA FARSZ na 12szt.

  • 1 torebka ryżu
  • 200g sera półtłustego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 małe jajko..(nie jest konieczne)
  • woda+sól do ugotowania ryżu
  • 12 szt naleśników..można je zrobić z tego PRZEPISU 

Ryż ugotować wg przepisu na osolonym wrzątku. Odcedzić i ostudzić. Wsypać do miski. Dodać pokruszony ser, cukier, cynamon i (opcjonalnie) jajko.
 Całość dokładnie wymieszać.
Naleśniki usmażyć i ostudzić.
Gotowy farsz układać po jednej czubatej łyżce na naleśniku i zawijać jak gołąbki. 

Przed podaniem naleśniki odsmażać z obu stron na niewielkiej ilości masła lub margaryny do złotego koloru.
 Można je serwować same, z jakąś kwaśną konfiturą lub sosem owocowym, albo jak mój Kacper z sosem czekoladowym.

8 komentarzy:

  1. Super wygladaja, nie wpadlabym na pomysl nalesnikow z ryzem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wpadłam z lenistwa...nie chciało mi się ciasta na pierogi robić :)

      Usuń
  2. bardzo przystojne naleśniczki :) daj gryza !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pierogi z tym farszem polane topionym masłem są obłędne..ale muszę przyznać, że naleśniki też niczego sobie..Pozdrawiam

      Usuń
  3. Faszerowanie mącznych naleśników ryżem jest jak ziemniaki z zasmażką: typowy niezbilansowany, niezdrowy posiłek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nikt nie powiedział że to jest zbilansowane i zdrowe :)..A wiadomo że istnieje pewna zależność..im mniej zdrowe...tym bardziej smaczne.Faszerowanie mącznych rzeczy mącznymi produktami istnieje w kuchni polskiej od wieków..np kołacz gryczany(ciasto drożdżowe faszerowane kasza gryczaną z serem)to samo jest z pierogami :)Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Jak dotąd robiłam naleśniki z twarożkiem(uwielbiam Pilos), takie podsmażane na masełku to idealne śniadanko, Twój pomysł jest super, bardzo lubię ryż na słodko, do tego z twarożkiem, musiały być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeżeli lubisz ryż na słodko ..to ta przekąska jest w sam raz dla ciebie..Pozdrawiam i dziękuję za komentarz:P

    OdpowiedzUsuń