Tym razem trzecia torebka ryżu została nietknięta więc wykorzystam ją jako nadzienie do naleśników. Połączenie ryżu sera i cynamony zazwyczaj wykorzystywałam jako farsz do pierogów na słodko..jednak do takiej ilości uzyskanego farszu nie opłacało mi się gnieść ciasta i rozkładać całego "warsztatu"..zrobiłam więc naleśniki i postanowiłam je nafaszerować właśnie takim nadzieniem :P
To nowość zarówno dla mnie jak i dla chłopaków...ale wyszło genialnie!!!
SKŁADNIKI NA FARSZ na 12szt.
- 1 torebka ryżu
- 200g sera półtłustego
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 małe jajko..(nie jest konieczne)
- woda+sól do ugotowania ryżu
- 12 szt naleśników..można je zrobić z tego PRZEPISU
Ryż ugotować wg przepisu na osolonym wrzątku. Odcedzić i ostudzić. Wsypać do miski. Dodać pokruszony ser, cukier, cynamon i (opcjonalnie) jajko.
Całość dokładnie wymieszać.
Naleśniki usmażyć i ostudzić.
Gotowy farsz układać po jednej czubatej łyżce na naleśniku i zawijać jak gołąbki.
Przed podaniem naleśniki odsmażać z obu stron na niewielkiej ilości masła lub margaryny do złotego koloru.
Można je serwować same, z jakąś kwaśną konfiturą lub sosem owocowym, albo jak mój Kacper z sosem czekoladowym.
Super wygladaja, nie wpadlabym na pomysl nalesnikow z ryzem :)
OdpowiedzUsuńJa wpadłam z lenistwa...nie chciało mi się ciasta na pierogi robić :)
Usuńbardzo przystojne naleśniczki :) daj gryza !
OdpowiedzUsuńpierogi z tym farszem polane topionym masłem są obłędne..ale muszę przyznać, że naleśniki też niczego sobie..Pozdrawiam
UsuńFaszerowanie mącznych naleśników ryżem jest jak ziemniaki z zasmażką: typowy niezbilansowany, niezdrowy posiłek.
OdpowiedzUsuńNikt nie powiedział że to jest zbilansowane i zdrowe :)..A wiadomo że istnieje pewna zależność..im mniej zdrowe...tym bardziej smaczne.Faszerowanie mącznych rzeczy mącznymi produktami istnieje w kuchni polskiej od wieków..np kołacz gryczany(ciasto drożdżowe faszerowane kasza gryczaną z serem)to samo jest z pierogami :)Pozdrawiam:)
UsuńJak dotąd robiłam naleśniki z twarożkiem(uwielbiam Pilos), takie podsmażane na masełku to idealne śniadanko, Twój pomysł jest super, bardzo lubię ryż na słodko, do tego z twarożkiem, musiały być pyszne:)
OdpowiedzUsuńJeżeli lubisz ryż na słodko ..to ta przekąska jest w sam raz dla ciebie..Pozdrawiam i dziękuję za komentarz:P
OdpowiedzUsuń