sobota, 3 maja 2014

Miętusek




Miałam na to ciasto ochotę od pierwszej chwili kiedy je ujrzałam..a widziałam je na blogu Domowa Cukierenka Klementynki...Ciasto w oryginale ma troszeczkę inne proporcje w masie miętowej ..nie wyszło mi jak powinno, dlatego naniosłam swoje poprawki i udało się...Ciasto pychota...mięta nie dominuje całego ciasta, czego najbardziej się obawiałam. Polecam każdemu kto lubi delikatne i lekko winne desery.

CIASTO:
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM  MIĘTOWY:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 opakowania landrynek miętowych (po 90g każda)
  • 1 masło
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • dla zwiększenia miętowego doznania można  dodać kilka kropel ekstraktu miętowego
PIANKA:
  • 500ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki agrestowe 
  • 1 szklanka wody



DODATKOWO BĘDZIEMY POTRZEBOWAĆ:
  • Opakowanie herbatników Petit Beurre
  • ewentualnie czekolada...tarta lub stopiona (do polania po wierzchu)

PRZYGOTOWANIE CIASTA:
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodawać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia.Następnie dodawać po jednym żółtku..miksować do połączenia składników
  2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszać ją w masę. 
  3. Gotową mieszaninę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia , wygładzić powierzchnię i umieścić w piekarniku na około 20-25 minut w temperaturze 180'C
  4. Upieczony biszkopt wyjąć z formy i ostudzić
PRZYGOTOWANIE MASY MIĘTOWEJ:
  1. W rondelku zagotowujemy wodę (1/2 szklanki) wsypujemy landryny i nieustannie mieszając doprowadzamy do ich całkowitego rozpuszczenia.
  2. W drugim garnku zagotowujemy mleko zostawiając około 1/2 szklanki na rozczynienie proszku budyniowego. 
  3. Do gotującego się mleka dodajemy syrop miętowy ( z landrynek) a gdy całość zacznie wrzeć dodajemy rozczynione budynie .Gotujemy kilka chwil. Zestawiamy z ognia i studzimy.
  4. Miękkie masło miksujemy do białości z 3 łyżkami cukru, następnie dodajemy po łyżce miętowego budyniu..
  5. Masie można dodać mocy kroplami miętowymi ( można je kupić w każdej aptece)
  6. Krem wykładamy na kakaowy biszkopt, przykrywamy go warstwą herbatników typu Petit Beurre.
PRZYGOTOWANIE PIANKI:
tak wygląda Miętusek w większej formie
  1. W gorącej wodzie (1 szklanka) rozpuścić 2 galaretki. a następnie schłodzić.
  2. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodawać cienkim strumieniem dobrze schłodzoną galaretkę.
  3. W razie gdy masa śmietanowa będzie za rzadka można ją na chwileczkę umieścić w lodówce by troszkę stężała , następnie zamieszać i wyłożyć na warstwę herbatników.
  4. Ciasto wstawić do lodówki tak by całość ładnie się ścięła.

5 komentarzy:

  1. wygląda EXTRA!

    ;-)

    zapraszam do siebie www.smykwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko pytałaś o wielkość blaszki..ja robiłam w standardowej..23x33cm..ale można w deczko większej wtedy warstwy będą troszeczkę cieńsze

      Usuń
  3. Jadłam podobne ciasto ostatnio u teściowej. Całkiem smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy budynie mają być słodzone czy nie?

    OdpowiedzUsuń